Nederlandse Draken Club Logo

Pieter Heerema (Draak NED 412) voltooit Vendée Globe

2 March 2017 om 23:02

HOEZEE HOEZEE HOEZEE voor Pieter Heerema.

Hij heeft de WAY BACK volbracht. FANTASTISCH !!

Op 2 maart 2017 na 116 dagen, 9 uur, 24 minuten en 12 seconden finishte hij als 17 e (en als eerste Nederlander ooit) in de Vendée Globe. 29747 nm solo rond de wereld met een gemiddelde snelheid van 10,6 kts.

Wie hem heeft gevolgd weet het al. Zondag 26 februari loeide een WNW storm over de Noord Atlantic. Pieter zeilde met 4 – 5 knopen boven de Azoren op koers naar huis. Sable d’ Olonne, iets ten zuiden van Nantes. De lage wal van de Golf van Biskaye. Huizenhoge golven tussen de pieren waar menig zeeman zijn graf vond na een vermoeiende Atlantische oversteek. Na 112 dagen alleen over de wereldeëen in zijn racemachine schreef Pieter op Facebook over zijn overpeinzingen als zeeman die een moeilijk moest besluit neemt. Dit alles onder verminderd zeil om weloverwogen minder snel thuis te komen. Hij verwees naar de manier waarop hij als zakenman en als privépersoon moeilijke besluiten nam in zijn leven.  Het was een andere Pieter die we lazen. Weloverwogen zonder gefoeter, maar wel met de ondertoon van frustratie. Wiedes. Natuurlijk wil je de thuishaven zo snel mogelijk aanlopen. “Een goede schipper heeft altijd goede wind”  zegt het spreekwoord.  Zo motiveerde hij zich om een paar dagen extra – noodgedwongen – op zee te blijven.  De goede zeeman die zijn meerdere erkent in de natuurkrachten. Een mooi stukje. Wat 112 dagen op zee al nietg naar boven en naar buiten kan brengen.

Diegenen die Pieter op zijn tocht hebben gevolgd zijn op de hoogte van de vele tegenslagen die hij heeft gekend. Van kleine reparaties tot zijn scheldpartijen (ook via Facebook) over het krakkemikkige Brooks & Gatehouse spul aan boord. Je zal er maar zitten. Een monster van een tocht; een monster van een boot en een roller coaster ride als de stuurautomaat voor spontane Chinese gijpen zorgt en koersen kiest waar je niet heen wilt. Handmatig sturen kon natuurlijk ook. Maar dat houd je in je uppie geen 100-plus dagen vol. Gelukkig waren er ook dagen met mooi weer met een lekker zomerbriesje om relaxt te zeilen.

images

En dagen dat hij een overwinning kon vieren, zoals de dag dat de noodvoorziening van de windmeter uiteindelijk  goede input in het stuursysteem gaf. Maar het gros van de dagen was het beulen en afgebeuld worden door harde relatieve wind over de boeg. Door in je eentje joekels van zeilen te moeten wisselen; lappen zeil te moeten reven; tientallen meters schoten te moeten klaren; eten en drinken als een asceet; leven als een kluizenaar. Windstilten met 100 % vochtigheid en tropische temperaturen. Een constant gevecht met je zelf, pijn in je rug door het gevecht met materialen en met de natuurkrachten.  Er was NO Way Back voor Pieter. Zo kennen we hem ook. 200 % voorbereiding, gaan tot het gaatje en spulletjes die tip top voor elkaar moeten zijn. Zoals het kleine flesje jajum dat hij als goed zeemansgebruik bij zich had voor een offer aan Kaap Hoorn.

Pieter-Heerma-bij-Kaap-Hoorn-768x432

Tijdens de Kaagweek 2016 kwam hij langszij bij het Draken-eskader dat voor anker lag tegenover de Kaagsociëteit na een potje Kaagweek. Hij vertelde over zijn trainingprogramma. Als voorbereiding op een slingerend en stampend schip om gevechten met zeilzakken beter aan te kunnen. Hij sprak over zijn zwemtrainingen in het koude water van de Warmonder Leede. Daar schijn je na veel uren in het koude water bruin oervet van te krijgen dat de mens beter bestand maakt tegen de kou. Een soort IJsman-training. We hadden het over zijn plannen na de Vendée Globe.  De belofte is dat wij hem komend seizoen weer in het Drakenveld gaan zien. Ik kan mij ook voorstellen dat hij even geen boot meer wil zien. Maar het bloed kruipt bij Pieter waar het niet gaan kan.

Ik weet dat er vele vrienden in Drakenwereldje met ontzag, eerbied en toenemende spanning Pieter hebben gevolgd op zijn monstertocht. Allen ongetwijfeld met toenemend respect voor deze heldenprestatie.  Vandaar dat ik hier namens vele Drakenmaten tegen Pieter wil zeggen: CHAPEAU !!! Er was No Way Back. Je hebt het gemaakt. We hopen dat je de WAY BACK naar de ‘jouw’ Drakenklasse ook weer weet te maken.

See you at the start !!

Philip de KG

foto-341

Pieter met de kampioenswimpel ONK Draak 2014