Nederlandse Draken Club Logo

NED 185 winnaar Drakenklasse Kaagweek 2017

7 August 2017 om 10:03

17 juli 2017 om 09:15

De Kaagweek 2017 was voor de 8 deelnemende teams een stevig potje zeilen. Bootjes van alle kanten, Op de terugweg verzekerd van een veld van 20 – 30 Regenbogen die je onder spinnaker vol gas tegemoet komen en die houden van ‘close racing’. Met alle walletjes en gaatjes ook veel verrassende shifts en door het slalomparcours van de baan ontzettend veel spi up / spi down / gijpboeien en meer van die gein. Door gebrek aan wind op dag 1 en te veel wind op dag 2 werd er een derde pot ingelast op dag 3. Het leek meer op buffelen dan op relaxt promozeilen met nauwelijks tijd om bij te komen.

  Rustig begin met een sleepje vanuit Warmond

Door constant te zeilen en inmiddels gewend aan De Kaag door de woensdagavondpotjes die Rob Dekeukeleire er vaart met de J-22 van Erik ten Kley, was Rob de Drakenkoning van deze Kaagweek. Met trots nam hij de klassieke Drakenbeker in ontvangst van voorzitter Willem Middelburg (die de klasse met Willem Klomp ook weer heeft teruggevonden o.a. door te bemannen bij Teun Poorter in de NED 420) Veel lof ook voor Inky, de partner van Rob,  die als voordekster aantoonde dat zij een ware Drakenvrouw is. WELL DONE ROB, INKY en GEORGE !

  NED 185, NED 160, NED 395, NED 398, NED 380 in een treintje

De Oranje maakte meteen indruk op De Kaag. Al op de woensdagavondwedstrijd als opmaat voor de Kaagweek zeilden Bart Peeters, Rob Dekeukeleire en Erik ten Kley een 1-tje in de klasse van snelle jachten. De NED 339 ( Bontekoe) eindigde eveneens ruim voor hun tegenstanders op de 2e plaats.

 twee ‘Dekeukeleire Draken’

Op de eerste dag van de Kaagweek zeilde Philip de Koning Gans met Oranjevrienden Jeroen Walta en Roald Plantinga in De Oranje een 3-e plaats. Daarna was het aan Bart Peeters en zijn teamleden om de Oranje op het podium te krijgen. Het werd een spannende strijd voorin waarbij team NED 422 met Jan Bakker, Olivier Bakker en Pier de Iongh toch moeilijk te verslaan leek. Door alleen de weekend serie te varen kwamen zij punten tekort t.o.v. de andere boten en werd de NED 422 – ex aequo  met De Oranje –  tweede, respectievelijk derde.

 Genieten van en met De Oranje

Die uitslag was wellicht anders geworden als er serieus tegen de NED 422 was geprotesteerd. Wat was het geval ? De NED 420 van Teun Poorter werd tijdens de laatste pot gestuurd door Ivo Kok. En als Ivo met Jan Bakker bij elkaar onder spinnaker zitten dan wordt er als jonge honden geloefd en gevallen. Volgens de inzittenden van de 420 raakte de spi van de 422 hun hoofdwant. Tsja…..wat doen we dan als Drakenmaten ….???? Voor Jacob  Roosjen was er ook zo’n moment met de NED 395 van onze Braassemvrienden Hans Kol en team. Je hoorde Jacob van verre -boord aan boord onder spi met de 395- in gesprek. Na een kreet over het water : ‘protest of einde discussie’ won de 380 het protest tegen de 395 en was de zaak weer duidelijk. Protesteren hoort tenslotte ook bij het spelletje.

 Ivo, Teun, Willem en Ronald van Vianen op de achtergrond

In de NED 398 kwam good old Ronald vanVianen met Philip de Koning Gans inzeilen voor het a.s. BOK in Oostende. Er werd zowaar een 4 en een 3 met deze nog steeds goed varende boot uit 1986 gescoord. Dat biedt weer perspectief.

Huib Bannier was ook weer van de partij met zijn Grand Banks als moederschip en sleepschip vanaf de Westeinder. Helaas maar één bootje vanaf de Westeinder. Maar in ieder geval weer TOP dat we tussen de bedrijven door te gast konden zijn langszij de Sail Away om op die manier uit de drukte van de overvolle haven bij de Sociëteit te blijven.

Ook was het ontzettend leuk om de NED 312 weer aan de start te zien. De familie Brouwer, aangevoerd door Wiebe, moet nog wat wennen aan de Draak. Voorzichtig aan en geen risico’s met een spi nemend, deden ze het iedere pot beter. En starten kan Wiebe ook op het scherp, ook al was er een OCS bij.

Het werd allemaal doorgenomen met de dames tijdens een gezellig Drakendiner op zaterdagavond in de er voor gereserveerde Ledenzaal tussen 100 jaar oud Kaag-zilver.

Veel dank aan de KWV De Kaag voor de geboden gastvrijheid.