Nederlandse Draken Club Logo

BEL 79 WINS BELGIAN OPEN 2018. NED 422 2nd. BEL 80 3rd

6 August 2018 om 10:15

The start of the Belgian Open was presented on Facebook with a horrifying picture of the BEL 66 broaching. In several Dragon communities around Europe people wondered what had happened in Ostend. Was it just a joke and creative photo shopping or a narrow escape? Dominic Bakker confirmed the real broach!  It did set the tone in Ostend for the 2018 Belgian championship of 27 teams from Belgium, Netherlands, UK and one French team.

NED 422 (Jan, Olivier, Dominic Bakker) was facing strong competition from BEL 79 (Alex Helsen, Floris Mortelmans and Dries van den Abeele). On the final day BEL 79 had the best overall results after discard of the worst race and became Belgian Champion 2018, ex aequo with NED 422 who became 2nd, as in 2017. BEL 80 (Ben van Cauwenbergh, Frank Dobbels and Manu Hens), the defending champion 2017,  became 3rd.

Dominic Bakker added:
“De laatste wedstrijd was super spannend. Alex moest buiten de top 6 varen en wij moesten dan minimaal 2 worden. Alex ging naar rechts en wij naar links (beide na een matige start). Links betaalde en wij kwamen als 7de rond. Alex lag ergens achter aan op zijn nagels te bijten terwijl wij ons langzaam naar voren vochten. In het laatste kruisrak pakte wij nummer 4 waarna Pim en zijn zoons netjes hun tweede plek verdedigde op ons. Wij kwamen er helaas niet meer voorbij waardoor wij met gelijk aantal punten finishten met Alex “.

   

All in all it was again a great event with competitive sailing and a great socials atmosphere.

The results of the other participating Dutch teams:

7e   NED 258   (Mart, Pim and Koen Ten Harmsen van der Beek)
8e   NED 318   (Team Gerard Laamens ; good to see you again at the start, Gerard !)
10e NED 415   (Team Jan-Paul van der Meeren)
15e NED 1        (Team Ronald Pfeiffer)
21e NED 333   (Team Wessel Liezinga)
22e NED 380  (Team Jacob Roosjen)