Nederlandse Draken Club Logo

HENK BOUMA : SPELEN met de WIND

16 November 2018 om 23:04

Draakzeiler, windturbine bouwer en jachtbouwer Henk Bouma (NED 358) heeft een zeer bijzondere hobby.
Nou ja… hobby ?  Het is bijna een verslaving. Henk bouwt het ene na het andere zeiljacht in zijn werkplaats tussen de windturbines. Eigenlijk had Henk het liefste een mooie scheepswerf gehad. Hij heeft dat ook wel geprobeerd, maar hij kwam er in de crisis eind jaren ’70 achter dat het bouwen van jachtjes in een periode van economische neergang weinig toekomst boodt.

Vele genodigden  voor het bijwonnen van de ‘doop van het boek’ in afwachting bij de ‘Lady Addy’ , een vergrootte Draak met een lengte van 14,48 meter

Deze recessie van de jaren ’70 was de reden waarom Henk is gaan uitkijken naar een andere vorm van inkomsten. Als ‘ man van de wind’ heeft Henk inmiddels twee windturbineparken op zijn naam staan. En toen de windmolens geduldig stroom stonden te draaien kon Henk van zijn oude liefde een hobby maken. Hij bouwde aan één stuk door. O.a. de in ‘zelfbouw’ vervaardigde prachtige traditionele Johan Anker 10 mtr CR klasse met een lengte over alles van 16,89 cm.

Philip de Koning Gans deed met deze ‘Classic Addy’ mee aan Les Voiles de Saint-Tropez’ . Het schip scoorde met de uiterst gezellige en scherpe bemanning een tweede plaats in de Rolex Cup voor de dat jaar aangewezen ‘Epoque Marconie klasse’. Henk glunderde. Het was zijn eerste grote podiumplaats.

Henk glunderde weer toen zijn boek met zijn historie ten doop werd gehouden. Spiegel der Zeilvaart redacteur Wim  de Bruin heeft de opdracht en verhalen van Henk en Addy tot een goed resultaat weten te transformeren.

 Addy houdt het boek van haar Henk vol trots omhoog.

Het is een leuk boek geworden, waar niet alleen de wederzijdse trouw en respect van Addy en Henk voor elkaar uit spreekt; het is ook zeer informatief over de gebruikte gereedschappen, typen hout en de 2o meter regel als je in hout bouwt.

Er werden ook enkele Drakendames gesignaleerd die in de kuip van de ook door Henk gebouwde kimkieler ‘ Addy’  de wereld van bovenaf beschouwden.

 vlnr : Inky Lampe, Jet de Koning Gans en Irene Ruigewaard

Wij wensen Henk  en Addy nog vele mooie zeiljaren!