Nederlandse Draken Club Logo

NED 412 5th; NED 411 7th at Worlds 2019

9 January 2019 om 23:33

TUR 1212 wint het WK 2019 in Fremantle

De heersend wereldkampioen Andy Beadsworth met Ali Tezdiker en Simon Fry  (TUR 1212) prolongeerden hun titel in Fremantle op overtuigende wijze met 23 punten uit 10 wedstrijden. Met zes punten voorsprong op de nummer twee en vier keer een eerste plaats plus twee keer een tweede plaats, onderstreepten zij hun superioriteit. Uit de verslagen kon worden opgemaakt dat ze lokaal veel uren hadden gemaakt voor de Worlds.

Grand Gordon, Ruairidh Scot, Sophia Weguelin en James Williamson (GBR 820) werden tweede. De oud wereldkampioen Klaus Diederich en zijn team (GBR 819) werden derde.

De NED 412 moest met een vijfde plaats overall zijn meerdere erkennen in het team van Peter Gilmour (JPN 56) maar kon tijdens een spannend kampioenschap het team RUS 27 van Anatoly Loginov (zesde) voor blijven.

Het team NED 411 (Charlotte ten Wolde,  Juliette ten Wolde, Janka Holan en Pedro Andrade) maakten tijdens het kampioenschap indruk door zevende te worden te midden van een sterk bezette top tien (zie onder). Hun deelname aan het AustralAsian Kampioenschap ( Prins Phillip Cup) zal hier zeker aan hebben bijgedragen. Een verslag van Charlotte ten Wolde over hun deelname aan de Prins Phillip Cup staat hieronder.

Afgaande op de foto’s en dagelijkse verslagen op www.dragonworldsfremantle2019.com was het een voortreffelijk evenement met prachtig zeilweer gegeven een stevige tot stijve ‘ steady’ bries en de erbij horende zeegang van de Indische Oceaan. Ook veel lof in de verslagen voor de lokale PRO die mooie ‘vierkante’ banen had uitgezet met goede timing voor de start gegeven de zich ontwikkelende wind. Uiteraard de nodige OCS-en, waarbij de U-flag vaker lijkt te zijn gehanteerd dan de  Black-flag.

De punten van de top-tien

TUR1212Andy Beadsworth / Ali Tezdiker / Simon Fry(Turkey)23
GBR820Grant Gordon / Ruairidh Scott / Sophia Weguelin / James Williamson(Great Britain)29
GBR819Klaus Diederichs / Jamie Lea / Diego Negri(Great Britain)31
JPN56Peter Gilmour / Yasuhiro Yaji / Sam Gilmour(Japan)37
NED412Pieter Heerema / Lars Hendriksen / George Leonchuck(Netherlands)43
RUS27Anatoly Loginov / Vadim Statsenko / Alexander Shalagin(Russia)46
NED411Charlotte Ten Wolde / Juliette Ten Wolde / Pedro Andrade / Janka Holan(Netherlands)54
RUS76Dmitry Samokhin / Andrey Kirilyuk / Jasper Harding(Russia)56
GER1058Kai Michael Schaper / Jochen Schuemann / Klaus Skripalle(Germany)88
AUS205Nick Rogers / Leigh Behrens / Simon Burrows(Australia)96

NED 411 maakt indruk tijdens de Prins Phillip Cup in Fremantle

Als aanloop voor de Worlds 2019 is eind december het AustralAsia kampioenschap 2018 gezeild om de Prins Phillip Cup. Totaal 39 boten waren van de partij. Vooral Australische Draken, de HKG 1 van AustralAsia IDA bestuurslid Marc Castagnet en de JPN 56 van het Yanmar team met Peter Gilmour, Yashihiro Yaji en Sam Gilmour. Ook de nodige topteams zoals TUR 1212 van wereldlampioen Andy Beadsworth,  RUS 27 van Anatoly Loganov en GBR 600 van Rob Campbell. Zo ook de NED 411 met Charlotte ten Wolde, Juliëtte ten Wolde, Yanka Holan en Pedro Andrade. Pieter Heerema kwam wat later aan in Fremantle. Hij zeilde deze ‘Tune Up’ voor het WK niet mee.

Het was een wedstrijd met vooral een stijve bries rond de 25 knopen en mede daardoor de nodige schade. Op de laatste dag met iets minder wind liet de NED 411 zien wat ze in huis hebben. Met 2x een 1 sloten ze dit kampioenschap zeer prijzenswaardig af. Well done Ladies en Pedro. 

Charlotte ten Wolde stuurde het volgende verslag over de Prins Phillip Cup.

De eerste dag hadden we een hele goede start, maar jammer genoeg hadden we pech met ons grootzeil, dus we zijn snel terug naar de haven gevaren om het te repareren. Daardoor waren we net op tijd voor het begin van de 2de race van de dag. 

Op de derde dag was er harde wind en met zeewaarts – en – landwaartse golven. Door de vele schade die is gevaren om ons heen, hebben we de 2de wedstrijd besloten om de boot en de crew te sparen voor het WK.

De laatste dag was een prachtige dag, met zonneschijn, goede wind en weer zeewaarts – en landwaartse golven. Tijdens beide wedstrijden viel alles op zijn plek en hebben we twee keer een eerste plek gevaren. Daarom hebben we de Charles E Davis Trophy  gewonnen. (Winst van de laatste wedstrijd van de regatta). 

We zijn overall 9de geëindigd, het was een schitterende regatta, met fantastische condities, competitie en geweldig race management. Zowel op het water als aan wal was het tot in perfectie goed geregeld. Jammer dat er niet meer Nederlanders hier aanwezig konden zijn! 

De Australische Drakenvrienden hadden de organisatie en de PR van hun evenementen voortreffelijk voor elkaar. Dagelijks een wedstrijdverslag, uitslagen, fotolinks en video op YouTube via www.dragonworldsfremantle2019.comen via de posting op de IDA website www.intdragon.net