Nederlandse Draken Club Logo

Erik Groot nieuw bestuurslid en penningmeester NDC

2 February 2019 om 22:18


We vroegen hem naar zijn Drakenbloed.

“In 1980 startte ik op 13 jarige leeftijd met het zeilen in de Draak toen de H210 ‘Red Surprise’ werd gekocht door mijn vader Wim Groot bij Börresen . De eerste jaren op clubniveau bij de donderdagavond wedstrijden van de WVA in Enkhuizen en voorzichtig de eerste wedstrijden op de Westeinder, Muiden en de eerste ONK’s 

We wisten nog weinig van het zeilen van de Draak en het was veelal een achterhoede gevecht. En ja ook toen al zeilden er al Bakkers rond die veelal de prijzen verdeelden. Na die eerste jaren werd het een familieteam doordat ook mijn zus Miranda aan boord stapte en we in Enkhuizen de voor ons eerste Gold Cup van 1986 meezeilden. Veel wind, een gezonken Draak en Bandolowski won hem.

Het was ook in die jaren dat Fred Imhoff besloot de overstap te maken naar de Draak. Hij vroeg ons of we in het voorjaar wilden trainen. Hij had de H-13, een vergelijkbare Börresen. Dus een paar jaar in het voorjaar ieder weekend op de zaterdag en zondag het water op om alle facetten van het wedstijdzeilen door te nemen en met twee draken, die identiek getuned waren, de trim en snelheid continu verbeteren. Dus op alle lijnen en posities merktekens. Alles werd genoteerd en gemeten. Het betekende zowel voor ons en voor Fred een grote stap voorwaarts in bootsnelheid.  Wij zeilden meer vooraan en wisten in die jaren ook ereplaatsen te behalen. 

Daarna volgden internationale wedstrijden met reizen naar het EK Helsinki in 1987. Erg mooie reis met de Draak op de trailer door Denemarken en Zweden. Het EK van 1988 Denemarken, De Gold Cup van 1989 Travemunde, met een ligplaats naast prins Hendrik van Denemarken nadat we eerst dachten een erg mooie lege steiger gevonden te hebben. Maar ja die bleek voor Hendrik gereserveerd te zijn. Het EK van 1990 in Thun, mooie omgeving maar weinig zeilen in Thun. En natuurlijk de Gold Cup’s in Nederland  van 1993 en 2003. Nadat mijn zus afscheid had genomen van het zeilen hebben we ons meer gericht op de wedstrijden in Nederland met eerst Jan Geesink en later Hein Lindt als 3eman. Mijn vader kwam al op leeftijd en mede door ziekte moest hij zijn geliefde sport, het zeilen met de ‘Red Surprise’, eind 2010 vaarwel zeggen. Mooi moment nog wel dat we tijdens één van de laatste ONK’s in Medemblik het hele veld met de ‘oude NED 210’ wisten af te troeven en nog een wedstijd wisten te winnen. 

Twee jaar heb ik niet gezeild toen ik in 2013 door Wout van West werd gevraagd om 2 dagen in te vallen tijdens het ONK. Was in mijn vakantieperiode dus dat kwam goed uit. Met Wout daarna ook een heel mooi ONK 2014 in Muiden gezeild en daarna nog de Gold Cup. Maar ja eenmaal Drakenbloed altijd Drakenbloed en wilde dus wel weer meer wedstijden gaan zeilen. Dus toen Klaas (onze voorzitter) mij vroeg of ik interesse had voor de voorjaarwedstijden op Aalsmeer gelijk toegezegd. Het werden er alleen wat meer dan die voorjaarwedstrijden en sindsdien dus aan boord bij de NED 390. En met Klaas ook al mooie wedstijden meegemaakt waaronder de Gold Cup in St. Tropez van 2017. En nu dus op naar een mooi zeiljaar in 2019 en daarnaast nu de functie in het bestuur.”