Nederlandse Draken Club Logo

DGC 2019 GROOT SUCCES

15 June 2019 om 14:21

We kunnen terugkijken op een succesvolle Yanmar Dragon Gold Cup 2019. Het stond / staat allemaal op www.dragongoldcup2019.com , op het er aan gekoppelde facebook, op YouTube en op de website van de event fotograaf www.ericvandenbandt.nl. Ook de IDA website www.intdragon.net heeft al het materiaal on line gezet.

De samenvatting op www.dragongoldcup2019.com luidt:

The 2019 Dragon Gold Cup, the 75th edition of this traditional ‘family Dragon event’ since 1937, was completed in the best atmosphere the Dutch Dragon class could dream of as responsible organisers.

The event was organised in the spirit of the class: competitive racing in a friendly atmosphere. Reason why every race started with the complete fleet (96 Dragons) at one starting line of 0,9 nm.
It must be remembered that the DGC is not a Grade One event and not a World Championship. However…the racing is perceived by many ‘professional Dragon sailors’ as the most prestigious serie to win.
Reason why some of the pro’s  expressed their frustration about the last day at the water. It was a beautiful day, however due to a local low with a turning adjacent frontal system with an unstable wind, it was not  possible to start a competitive race over a long distance. Apart from this ‘false note’  the Dragon family enjoyed one of the best Dragon Gold Cup events ever. It is all in the reports published at the IDA website.

The IDA Press Officer, Fiona Brown, mentioned in her final report that the organisation and the skilled local race management of the Royal Hollandia Race management team was exemplary.
Next to this the races during five (of six) days experienced all sorts of wind directions and wind strengths, making it a true challenging competition.

The daily free drinks and food after the races, including the daily free lunch boxes for crews, race management, PR staff, staff of the Yanmar sponsoring team and volunteers was applauded as well. So was the very smoothly organised seated dinner for 400 participants at the monumental Bonifatius Church offered by principal partner Yanmar.  The Dutch Night, offered by a Dutch sponsor, with swinging music, BBQ, free drinks and a free tombola for all participants (with many donated serious prizes at a total value of around € 10000) gave the final evening an additional boost for a  ‘feel good’ atmosphere.

The very well run final craning operation, guided by experienced Dutch Dragon sailors who correctly waited for the non-Dutch teams to be craned first, resulted in the final applause for this much appreciated event.

The conclusion is simple:

DRAGON SAILORS MUST BE – AND REMAIN-  RESPONSIBLE FOR THEIR OWN ‘CLASS EVENTS’.

Eén van de starts van (resterende) 92 Draken op een startlijn van 0,9 nm
De aanstormende vloot naar de ‘down wind gate’
Drukte bij de down wind gate

Met de harde kern van zo’n 25 vrijwilligers die hun hart aan de klasse hebben verbonden, met het race management van Koninklijke Hollandia en een bijdrage van veel Draakzeilers tijdens de strak verlopende uitkraan-operatie onder leiding van Frits Daarnhouwer en Jacob Roosjen een fantastisch slotakkoord gegeven. In recordtijd werden 90 Draken orderlijk en strak gecoördineerd op hun trailers gezet en naar de ‘aftuigplek’ gebracht met zes trekkertjes. Die laatste operatie kan de mening over een groot evenement helemaal ‘maken’ of ‘breken’. Een groot applaus voor het uitkranen. Ook luid applaus voor de gecreëerde ambiance en faciliteiten in de Oosterhaven en in de Bonifatius kerk. Dat kan je niet realiseren zonder Roald Plantinga, Ann Dobbelmann, Ellen Visser, Angelique Brouwer en Dick van de Poll (zonder anderen tekort te willen doen)

Het Yanmar Dragon Gold Cup Dinner / Yanmar Night was ook een ‘high light’. Met de mooie traditie van de doop van de nieuwe winnaar van de Börrensen Memorial Trophy.

Dmitry Samokin (RUS 76) won deze wisseltrofee tijdens de eerste wedstrijd en dronk onder toeziend oog van Terence Brownrigg ( Clyde Yacht Clubs Association), Grant Gordon (Glenfiddig eigenaar), Stavros, Klaas Ruigewaard en de burgemeester van Medemblik een ferme slok whisky met de getuigen.

CYCA Representative en jury lid Terence Brownrigg, Klaas Ruigewaard en Ron James wachten op chocolade ijs dat ter plaatse gemaakt wordt

TOKO Eddo uit Voorburg leverde ook weer een topprestatie. De Balinese rijsttafel werd – net als tijdens de DGC 2014 – zeer gewaardeerd. En de ijscomakers en twee ‘street coffee vendors’ waren ideaal om de 400 deelnemers in beweging te krijgen na de rijsttafel. Net als de swingende muziek van het quintet Jazzy Derk de Koning ( ja….zoon van……) Hij liet niet alleen afwisselende jazz in Oscar Peterson stijl horen, overgaand in disco klassiekers met zang en sax; hij was ook de hele week vrijwilliger om de fotograaf over knobbelige golven te sturen.

Derk de Koning (jazzy pianist en vrijwilliger te water) met fotograaf Eric van den Bandt

Helaas was het koud en nat toen de vloot woensdag na een dag op het water de haven in kwam onder luide zang van de enthousiaste shanty singers ‘t Scheepstuygh’ uit Schagen. Een warming up met Berenburg en Jägermeister voor de zangers had daartoe wel geholpen. Ook de gasten van het ‘Inloophuis’ aan de Oosterhaven genoten van het optreden dat eindigde in een polonaise met Draakzeilers en onze vrienden van Yanmar.

Deelnemers van “Het Inloophuis” in Medemblik aan de Oosterhaven no. 11 ontvingen een cheque van € 1000 van Yanmar en de Nederlandse Drakenclub. Zij waren onze gast tijdens het optreden van het shanty koor

Op donderdag was er weer goede wind, maar met buien. Gelukkig bleef het tijdens de ‘Dutch Night’ , aangeboden door Van Omme & De Groot, droog. Dit zeilersfeest bij Brakeboer was weer als van ouds. Met een prima band met twee zangeressen in glitterjurken en gitaristen in witte overhemden met hesjes à la “The King” werd genoten van Sweet Alabama en meer van die tophits van de jaren ’70 en ’80.

En met prachtige prijzen voor de tombola, zowel voor de zeilers en voor de vrijwilligers (sponsorbijdrage ter waarde van meer dan € 10.000) zagen we nog meer blije gezichten. Met name die van klasse-meter Günther Ahlers die een doos Merlot Reserve won, Ferrie de Vries die de Fritz Genua won, ons recente lid Christian Hentchel die een TackTick van Doomernik Draken won, Yuri Laamens en Bram de Wilde die een Yanmar SUP board wonnen en nog veel meer zoals Code-Zero reistassen, Yanmar zeiltassen, North windbreakers en petten en twee spinnaker bomen van Petticrows. Maar de grootste grijns ging naar onze voorzitter Klaas Ruigewaard.
Mrs. Hiromi Kubota , onze hoofdsponsor, trok zijn bootnummer voor een hoofdprijs: Gratis clinic van vier dagen bij 8D Sailing in Villamoura onder leiding van DGC winnaar 2019 Pedro Andrade (POR 84).

Mrs. Hiromi Kubota, de divisie manager Branding van Yanmar LTD te Osaka, schreef vlak voor haar vertrek naar Osaka :

Dear all,
I’m on the way back to Japan now and I already miss the atmosphere of Dragon class sailing.  
It was like one big family of Dragon sailors, volunteers and we were privileged to be a part of the Dragon activities.
Again congratulations on the great success and hope to see you all in someday somewhere.
Thank you and best regards,
Hiromi Kubota

Mrs. Hiromi Kubota overhandigt Yuri Laamens een uniek Yanmar SUP board tijdens de voortrekking van de Tombola / Dagprijs op dinsdag 11 juni in de Bonifatiuskerk.

Zoals iedereen gehoord of gelezen zal hebben was de laatste race dag het feest van Gwaihir, de Lord of the Winds . Hij shifte, wisselde van kracht, beloofde een race en uiteindelijk toch maar niet.
John Borsboom, de Principle Race Officer die hier net als de zeilers ook niet vrolijker van werd, legde het allemaal uit vóór de prijsuitreiking, zodat de zeilers snapten waarom er geen ‘ Micky Mouse’ race werd gevaren voor deze cruciale laatste race. Een mooie nieuwe kreet van ‘the voice on VHF’ Thomas Wilton, voormalig IDA Secretary.

Team POR 84 van Pedro Andrade, de 75e winnaar van de prestigieuze Dragon Gold Cup

Pedro Andrade was klaar voor de finale om zijn 10 punten voorsprong op NED 412 (Pieter Heerema c.s.) te handhaven. Hij zou het doen met een defensieve taktiek. Een OCS door een Black Flag was het laatste waar hij op uit was. Als een roofdier zeilde hij achter Pieter Heerema (NED 412 / 2e) en Peter Gilmour (JPN 56 / 3e) aan. Maar het hoefde na 14:30 uur niet meer. Hij had de hoofdprijs binnen. Iedereen gunde hem dat.

Na de prijsuitreiking ging de vloot van ruim 90 Draken voldaan huiswaarts. Het was een TOP evenement. Vele bedank mailtjes en andere complimenten zijn binnengekomen. Hierbij een passage uit de mail van de IDA Secretaris Tim Pearson, die namens het IDA bestuur de supervisie had over dit IDA Championship Event.

I believe that I share the views of most of the sailors (270+) when I say that the whole regatta has been organized so far with military precision. I witnessed the most friendly and efficient management both ashore and afloat. 

Alas, the one thing you have no control over is the weather and the conditions have have been challenging for sailors and race management; but I have heard no complaints and despite the unseasonable weather I feel that sailors have enjoyed the exhilarating conditions

Hopelijk leidt dit succes tot nieuwe impulsen en nieuwe energie binnen de vloten van de wedstrijdzeilers en bij teams om een tandje op te schakelen. Er wordt in de komende maanden nog volop gezeild op diverse plaatsen.
– De Muidenaren organiseren zich wekelijks m.b.v. de WhatsApp Groep
– De Alkmaarders zeilen op dinsdag om de Azijn Cup
– De Kaagers en Aalsmeerders doen dat lokaal op woensdagavond
– 99e Kaagweek komt er aan met een Tune Up 26 juli en racing 27 / 28 juli
– 8 september Tune Up ONK in Muiden
– 12 – 15 september ONK Muiden
– en voor de feestvierders : 90 Jaar Internationale Drakenklasse in San Remo van 5 – 12 oktober.

KEEP ON DRAGON SAILING !

Link naar www.dragongoldcup2019.com

Link naar www.ericvandenbandt.nl voor foto’s van de DGC 2019

Enkele VIDEO’s staan onder menu “PHOTO / VIDEO” van deze website

Link naar http://www.intdragon.net voor de tekstuele dagverslagen van Fiona Brown, de IDA Press Officer