Nederlandse Draken Club Logo

NED-dies in de 90e ANNIVERSARY REGATTA

12 October 2019 om 08:57

TEAM NED 412 (Pieter Heerema c.s.) 2e overall na spannende finale tijdens de Gold Fleet Race.

De lustrum regatta ter gelegenheid van de 90e verjaardag van de Internationale Drakenklasse, van 7 – 12 oktober georganiseerd door de San Remo Yacht Club, trok 160 Drakenteams naar de Italiaanse Rivièra.

Terwijl in onze streken het ene regenfront na het andere overtrok was het mooi najaarsweer aan de Italiaanse kust maar met weinig wind. En als nawee van een depressie in de Golf van Genua waren er behoorlijke golven. Kortom: mooi zeilweer voor een verjaardagsfeestje, maar een uitdaging om in zo’n grote vloot onder die omstandigheden constant goed te presteren.

Na twee dagen “Fleet racing” met twee vloten van elk 80 teams waren de kaarten geschud voor de Gold Fleet en de Silver Fleet. Deze finale wedstrijden werden gevaren na een dag met verschillende wedstrijden voor ‘gelegenheidsteams’.


De Deense topper Jens Christensen (DEN 410) zeilde de finale van de Gold Fleet zeer sterk en won met een score 2 en 1.
Pieter Heerema en zijn vaste crew (NED 412) zeilden eveneens zeer sterk (in de voorronden een derde plaats in de fleet races) en scoorden met een 3 en een 5 de tweede plaats in de Gold Fleet. Pieter zeilde deze regatta met zijn 9 jaar oude Petticrows. Zijn trouwe Pedersen & Thuesssen bleef ‘op stal’. Verstandig om zo’n juweeltje uit het gedrang te houden in een grote vloot met weinig wind en klots golven. WELL DONE, Pieter en team!

IDA Press Officer Fiona Brown schreef het volgende over de finale:

The final day of racing in Sanremo was an absolute cliff-hanger as the leading teams played snakes and ladders on the leader board. The quality of the sailors is so high that the slightest stumble is punished mercilessly and several of the leading teams found themselves well down the pack in the opening race.

 It was only on arrival at the dock that Danish Olympian, Dragon European and two-time H-Boat World Champion Jens Christensen, crewed by Anders Bagger and Thomas Schmidt, was confirmed as the Dragon 90th Anniversary Regatta Champion by a seven point margin over Pieter Heerema in NED412 ‘Troika’ who had finished second in the race. Third place overall went to Christof Wieland helming GER69 ‘Dirndlwind’ with Braslavets fourth.

Jeroen Leenen (onze ‘Arabier’ met de UAE 58 en Huub de Haer en Jean Contant als bemanning) eindigde op een eervolle 6e plaats van de Gold Fleet. Ook ‘Well Done’ Jeroen !

Bram de Wilde met George Etty en Michiel Insinger noteerden de 59e plaats.

De familie Ten Wolde, van de partij met zowel de NED 411 en de NED 435, hebben vooral genoten van het verjaardagsfeest en van het meedoen. Want een Drakenfeest was het. Dat deden ook onze Duitse (en Muidense) vrienden Christian & Susanna Hentchel en ‘Teddy’ Bähr, die een mooie ervaring opdeden in dit grote internationale veld.

Zo was er de ‘Anniversary Race’ voor alle deelnemende Draken op één startlijn. Een mooi spektakel met 142 teams van de 160 ingeschreven Draken.

En er waren de ‘Champions Race’ ( 49 teams) , de Ladies Race (9 teams), de Classics (12 teams), de Masters (15 teams), de Juniors (4 teams) en de Crew Race (31 teams)

De verslagen van IDA Press Officer Fiona Brown (www.intdragon.net) zijn – zelfs ontdaan van Britse superlatieven – zeer lovend over de hele organisatie en het lokale Race Management.

Peter Gilmour, de man met een gigantisch track record in de internationale zeiltop, vatte het Draakgevoel en de impact van zo’n evenement voor de klasse mooi samen:

“This has been an extraordinary event, to see first of all so many Dragons all together and also to have that big race where we were all on the start line together. It’s been a difficult week to get all the racing in, but we have a winner and that’s exciting. I’ll never forget in 2001 when they held the anniversary event for the America’s Cup Jubilee in Cowes, and this is just as significant.”