Nederlandse Draken Club Logo

DRAKENPRAET

26 January 2020 om 10:00

Nieuwjaarsborrel in Aalsmeer 25 januari 

Er is weer heel wat afgepraat in het nieuwe jaar bij de WV De Nieuwe Meer in Aalsmeer. Maar dat was vooral Praet van de harde kern van de NDC. Toch jammer dat veel leden het lieten afweten om wat ‘dividend’ te incasseren en inspiratie op te doen voor het nieuwe seizoen tijdens de door de penningmeester betaalde borrel.

Toen de bijeenkomst een hoogtepunt bereikte qua ontspannen Drakenpraet is een snap shot gemaakt van de vrolijke boel. Helaas waren Wessel en Netty toen al onderweg naar Middelburg. Toch moet Netty ook even in deze ‘Praet’ verschijnen want ze reden toch een paar uur voor het goede doel van de NDC (bestuursvergadering voorafgaand aan de borrel) Dus dan maar een plaatje van de NDC-secretaris met haar eigen fles.

Klaas had er ook weer mooie zin in. In zijn palaver werd het plan “Benelux Sprintkampioenschap te Bruinisse” (13 / 14 juni) nader toegelicht. Daan Goedkoop en Jan Willem de Vlaming hebben met de lokale RO de plannen besproken. Er zijn logeerverblijven voor de teams in Bruinisse, er zijn boeien en boeienleggers en de inmiddels in de vloot bekende Grand Banks van Huib Bannier zal met Philip de KG als schipper deelnemen als wedstrijdschip. Het worden ontzettend veel potjes van 15 minuten waarin steeds kleine wisselende groepjes starten. Een betere vorm van crew training kan je niet wensen. Inmiddels hebben er zeven teams besloten deel te nemen. We mikken nog op twee andere Zeeuwse Draken en er zal zeker nog wel een team zijn dat ook van frisse Zeeuwse lucht en zout water van de Grevelingen (zonder stroming) houdt. We mikken ook op de deelname van paar Belgische teams. Dat zou ook prettig zijn om de claim ‘Benelux’ waar te maken.

Wie doen er nog meer mee??

Klaas en Jacob die het ook over Villamoura en Kinsale hadden

Daan had ook een mooi voorstel voor oud-voorzitter Huib Bannier. Of hij samen met Bart Klinkenberg en Daan de NED 403 wil gaan sturen in Bruinisse. Dat vond Huib wel een mooie, alleen ging de vlieger niet op, want Huib heeft al mooie plannen voor het seizoen met André Dupon.

Huib die vereert is met het verzoek van Daan…maar of het iets gaat worden ?

Ook de dames hebben heel wat afgepraet. Jet en Irene ongetwijfeld over de mannen en hun liefde voor de Draak; Inky, Evelyne en Annelize die ook van de partij zullen zijn tijdens de 100e Kaagweek (22-26 juli) net als Caroline en Karin. Want het goede nieuws over de 100e Kaagweek is dat er 9 harde toezeggingen zijn en vier voorwaardelijke.  En er zijn misschien nog een paar bootjes extra te mobiliseren voor deze unieke promotie van onze klasse en een leuk ontspannen Drakenfeestje tijdens deze feestweek. Drakenbier en een BBQ zit in de planning voor zaterdag 25 juli.

Het zou te gek zijn als we met 12-15 Draken zeilend Nederland laten zien dat de vloot na 84 jaar in Nederland nog steeds ‘life & kicking’ is. Ook een mooie kans voor de bouwer van Doomernik Draken en een dealer in Draken om hun schoons aldaar te presenteren.

Er werd ook heel veel gepraet over winterklussen (met goede tips van Bas Spaargaren) en over trainingen. Lijnpingers? Track & Trace? GPS tracking met een smart watch? Het zijn allemaal nieuwe gadgets die het zeilers-instinct en zeilinzicht zullen aantasten, maar met kunstmatige intelligentie aan boord is de kans misschien toch weer groter dat je nog harder gaat dan de rest……Het blijft een boeiend onderwerp in deze techno driven tijden.

    

Al met al een geslaagde, geanimeerde bijeenkomst die door een aantal bemanningen werd vervolgd in het Aaslmeerse restaurant de Zotte Wilg. Een advies van Robbert Blauwkuip die alle lokale uitspanningen goed kent !

 

 

HET DRAKENSEIZOEN 2019 ZIT ER WEER OP…. OP NAAR 2020
Het was een TOP-Drakenjaar !

– een mooie GP Aalsmeer in april

– drie weekenden redelijk tot goed bezette series in Muiden
– een fantastische Dragon Gold Cup in Medemblik in juni
– een mooi ONK vanuit Muiden
– mooie potten en ouderwetse gezelligheid in Akersloot


en dan ook nog
– wedstrijden en trainingen in het buitenland (Villamoura, Cascais, Cannes, Douarnenez, La Baule, Oostende, Potsdam, met als sluitstuk de 90e verjaardag van de klasse in San Remo)
– onze Nederlandse kampioen Pieter Heerema die het hele jaar zeer constant in de top van de internationale Drakenwereld zeilde

– het damesteam Ten Wolde dat in de Grade One’s en tijdens het WK een geduchte tegenstander was voor menig ander topteam

– het team Bakker dat Kampioen van België werd en de NDC jaarprijzen won


– de nieuwe teams die hun weg in de vloot en op clubniveau hebben gevonden


– en de gezonde financiële situatie die meer trainingsfaciliteiten mogelijk kan maken.

KORTOM : DE NEDERLANDSE DRAKENCLUB ZIT GOED IN Z’N VEL !

Met dank aan de aftredende bestuurders Jan Bakker en Philip de KG

En veel succes nieuwe bestuursleden. Want zoals Huib Bannier de aftredende leden bedankte per email, zo zei hij ook : de lat ligt waar hij liggen moet: HOOG !

Erik, Wouter, Klaas, Netty en Daan: SUCCES !!

 

HEEL VEEL DANK AAN ALLE VRIJWILLIGERS VAN DIVERSE CLUBS EN DE SPONSOREN DIE DE NEDERLANDSE DRAKENCLUB HEBBEN ONDERSTEUND in 2019!

Start van de tweede wedstrijd Dragon Gold Cup 2019 nabij Medemblik met 96 ingeschreven Draken

 

HET TRADITIONELE ONK DRAKEN-DINER 14 september 2019

volgde op een ‘hang-dag’. Geen wind, dus niet zeilen.
Het gevolg was dat de Bistro Herengracht minder vol was dan voorzien.
Omdat er niet was gezeild was er ook geen aanleiding om dagprijzen uit te reiken. Daan Goedkoop ging dan ook met de ‘Theodoor’ terug naar de KNZ&RV, zodat die prijs aan het slot van het kampioenschap kan worden uitgereikt.

Maar afgezien hiervan was het een buitengewoon geanimeerde avond met heerlijke happen. De avond begon in de avondzon op de Herengracht met een uitgebreid apéro. Daarna met een BBQ. Voor elk wat wils.

Er werd weer volop ‘afgepraet’ en ‘nagepraat’ over de voornemens voor 2020. Kortom… een leuke avond die de onderlinge band in de Nederlandse Drakenclub en haar supporters van over de grens heeft verstevigt.

Drakenpraet Privé maakte de volgende impressies.

 Socialising @ Herengracht en nog zo één Het was een zware middag voor de jonge heren  maar Daan heeft zin. Gezelligheid op de gracht en ook hier…. en daar …. en met Klaas en met de top fotograaf Problemen lost men op. Hoe is de wind morgen, Jacques? Hier spreekt men Russisch en hier Muider-Duits en hier NED 1-22 maar het 275 geheim ?? dat weet de stille kracht 282 en weer de Muider-Germaan en een man met trek in sla  ja Ronald…..nog naar De Mol geweest? Roald moet weer vroeg aan de bak net als de anderen van 398 en 185 maar het jonge stel???  en het oudere stel ?  en nog een jong stel ? Erik houd de knip in de gaten en Stavros ontmoet oude vrienden en nieuwe vrienden plus de 247 ‘gang’

 Jaja…. en de kleine Roosjen Jr volop gefascineerd door de NED 380….maar ‘s avonds lag hij al in bed…. Kon Opa Jacob ook wat eten…..


Gefeliciteerd Opa en Oma met deze potentiële Draakzeiler.

DAY 1 ONK 2019

De eerste dag zit er op.

We moesten even wachten op wind, maar die was beloofd voor 13.30 u en dat klopte ook. Met toenemende sterkte. Van 7-8 knopen oplopend tot zelfs zo’n 18 knopen op de weg terug van Almere naar Muiden.

Er werden twee prima potten met een oscillerende wind gezeild ten noorden van Pampus.
Dmitri Bondarenko, die pas laat op donderdag aankwam bofte dat de wind pas in de middag kwam. Hij pakte de eerste pot. Maar wel geholpen door twee zeer ervaren beroepszeilers.

Pieter Heerema, eveneens met twee van zijn vaste vrienden aan boord, werd tweede. De NED 422 ( Team Bakker) ging goed van start maar had iets met het locking system in de top van de mast, zodat het grootzeil halverwege hun leidende positie naar beneden kwam.

Tijdens de tweede pot hadden we een lekkere Bf 4, soms in een vlaag een kleine 5. Pieter Heerema met de NED 412 sloeg hier zijn slag voor een leidende positie. De NED 422 kwam tijdens de start in de problemen bij het pin-end door een aanvaring met de NED 385. Een gebroken bakstag betekende ‘ einde oefening’. Ook op de NED 411 ging het niet geheel volgens plan. Eén van de bemanningsleden ging overboord. Dat helpt niet in de eindscore. En zo waren een meer van die dingetjes. Het viel een lid van het RC op dat er vooral bij de bovenboei soms nogal agressief werd gevaren. Of was het minder routine?

Hoe dan ook…. we hadden een mooie dag die eindigde met het nodige Drakenbier, Indische rijsthappen en swingende Jazz van het Jazztrio Rob Agerbeek, waarbij tot ieders verrassing Philip de KG op  zijn tenorsax ging meespelen.
Het was een mooie avond en een mooi begin van dit ONK.

 Jan praat na Waar Klaas en Huub over praten? Voldoende Drakenbier Support van het thuisfront Oud-voorzitter die niet zeilde.. NED 352 altijd vrolijk Multi-culti tafel SWE 389 die nazomeren Vertrouwde gezichten met uitzicht en nieuwe gezichten met uitzicht volle bak op het terras zelfs een serieus gesprek?


Drakenkoorts voor het ONK 2019

Zondag 8 september was het weer een ouderwetse drukte in Muiden bij de Draken. Zeilers, tuigers, poetsers en reparateurs zwermden bij de kraan en langs de sta-plekken van de vloot. En ‘avonds genoten zo’n 35 vrijwilligers die de harde organisatiekern van de Dragon Gold Cup vormden van een ‘dank-je-wel’ maaltijd aangeboden door de Stichting Activities International Dragon Class.

Er werd door de voorzitter van de Stichting (Roald Plantinga) teruggeblikt op de succesvolle organisatie van het evenement met diverse persoonlijke dankbetuigingen voor de hoekstenen van de organisatie, zowel op het water als op het land.

De zeilers zaten er wat rozig bij na het varen van hun Tune Up. En de tuigers en poetsers hadden ook genoten van een mooie dag.

Klaas Ruigewaard (NED 390) was zeer in zijn sas met de beste performance van de deelnemende teams tijdens de Tune Up. Hij ging beter dan het team van de Bakkers (NED 422) die voor de gelegenheid met de V6 ‘Private Dancer’ van Max Vijzelaar zeilden. Jan Bakker is er nog niet uit of dit nu een betere boot is dan zijn ‘Elephant’, alhoewel hij wel onder de indruk was van de performance op de ‘down wind’.

Klaas legt uit waarom het zo goed ging….

Bram de Wilde had door de wisselingen binnen zijn ‘thuisvloot’ de verkeerde mast voor de NED 311 meegenomen. (De NED 305 is overgegaan in de handen van het nieuwe lid Pieter Walker van de Muidense vloot; de NED 409 is er voor in de plaats gekomen en wordt in Cannes gestald voor de winterseries)
Maar Bram zou Bram niet zijn als hij zich zou neerleggen met dit kleine oponthoud. Tot na zonsondergang was hij met George bezig de goede mast er op te zetten terwijl Brigitte zich vermaakte tijdens het Gold Cup Vrijwilligers diner.

Op donderdag na de eerste twee ONK- wedstrijden wordt het – naar verwachting – een gezellige boel. Het Jazz-trio van de vermaarde jazz pianist Rob Agerbeek komt in de Soos van de KNZ&RV optreden tijdens de Rijsttafel. Deze maaltijd wordt aangeboden aan de deelnemers van het ONK en aan het Wedstrijdcomité als dank voor de trouwe deelname en support. De catering houdt rekening met 120 rijsttafelaars……Volle bak dus !

 

Er wordt weer gevaren in Muiden

Hoewel de nodige Draken op de kant staan in Muiden, waarvan diverse nog compleet ingepakt, was het er de afgelopen maanden erg stil met de vloot. We hebben het ook wel erg druk met van alles en nog wat zoals oceaantochten, de Gold Cup 2019 in Medemblik, Het BOK in Oostende, het 8 MTR Klasse evenement tijdens de Cowes Week, de Flevo Race, de Fastnet Race en dan ook nog aandacht voor de familie tijdens de zomervakantie.

In ieder geval was er weer een vertrouwd beeld op de Vecht op een mooie zomerdag eind augustus. De NED 160 (met Rob Dekeukeleire) en de NED 398 (met Philip de Koning Gans) hadden elk twee KMJC-leden aan boord waarvan er drie al jaren droomden om eens Draak te kunnen zeilen.  Het was duidelijk dat twee van hen nog steeds veel dagen op zee doorbrengen en eigenlijk alleen een tochtje naar Volendam en terug voor een portie kibbeling ambieerden. Een oud-vlieger (en oud-470 wedstrijdzeiler) was duidelijk in zijn element tijdens het spinnakerrak en een vierde ‘van alles wat zeiler’ heeft zeker potentieel om crew te worden in een Draak.

Het zou nuttig zijn wanneer we als actieve Draakzeilers onze boten vaker aanbieden voor een gratis kennismakingstochtje aan (potentiële) wedstrijdzeilers of hen zelfs uitnodigen voor een clinic voor nieuwkomers.

Misschien iets voor het naseizoen 2019 ?

Het begint weer te bewegen………

De vakanties zijn bijna voorbij. De 99e Kaagweek zit er weer op (zonder Draken). Volgend jaar de 100e Kaagweek. Daar moeten we dan wel met de klasse  ‘acte de présence’ geven.

Per saldo waren er zes Nederlandse teams in Oostende tijdens het Belgisch Open 2019, dus onze Belgische vrienden zijn hopelijk tevreden.

Jan, Olivier en Dominic Bakker hadden er duidelijk zin in, hadden geen problemen met de toch forse stroom voor de Belgische kust en scoorden een mooie serie om BOK 2019 te worden. Well done !

Het was ook weer erg gezellig in Oostende,  zoals gebruikelijk. Steigerbier, garnalenkroketjes en mooie buffetten met Belgische heerlijkheden en Brugse Zotte.

En tijdens de dag met een stijve Zuid-Wester is Oostende uitgebreid bestudeerd. Van Vuurtoren tot lokale kunst op straat.

Intussen maken wij ons op voor de na-zomer met de Tune Up ONK, het ONK,  een optie om deel aan de Zuiderzee Regatta vanuit Muiden na het ONK en de finale van het seizoen op het Alkmaardermeer.

Hopelijk komen er meer deelnemers dan de thans toch nog wat magere voorlopige ‘entry list’ toont. ( Tune Up 7 teams / ONK 13 teams)
We rekenen qua bestelde ONK shirts, het nog beschikbare gratis DGC 2019 bier en de geplande happen op 12 september (bij de KNZ&RV) en op 14 september bij Bistro Herengracht in Muiden in ieder geval op zo’n 100 deelnemers. Dat zijn toch al gauw zo’n 25 – 30 teams !

Gewoon nog even de boot van stal halen en INSCHRIJVEN !!

 

Was juli 2019 …de maand van de ‘After the Gold Cup Burn Out’ ?

Draken- zomertijd lijkt wel Draken-wintertijd……
– De belangstelling voor de Kaagweek was dusdanig ‘lauw’ dat de serie van vier dagen uit de SI’s is geschreven….
–  Op het Alkmaardermeer wordt nog wel op de dinsdagen gevaren om de Azijncup, alleen is het de vraag hoeveel Draken structureel deelnemen.
–  In Aalsmeer houdt het ook niet over tijdens de zomerperiode en in
–  Muiden komt met name de NED 185 nog wel van stal maar de rest van de vloot staat prettig ‘hoog en droog’.

–  en….onze Belgische Drakenvrienden zijn wat teleurgesteld dat er slechts vier Nederlandse teams deelnemen aan het Belgisch Open begin augustus.
Misschien zijn er nog teams die er interesse voor hebben.

 Volop gezelligheid in Oostende

Hopelijk verdwijnt deze tijdelijke dip in augustus, mede met het oog op de Tune Up ONK (stand 6 inschrijvingen) en het ONK (stand 10 inschrijvingen).

En over de Dragon Gold Cup nog het volgende……

De vrijwilligers hebben het onder leiding van Ann Dobbelmann fantastisch gedaan. Ze hield haar ‘kudde’ dagelijks bijeen, o.a. met een gezamenlijke daghap bij Brakeboer, terwijl de jury in de achterzaal tussen de dozen met DGC spul de protesten behandelde.

De International Jury vond het bij Brakeboer ook veel gezelliger dan in het zaaltje van het Regatta Office. Daarom waren ze iedere dag snel klaar.

vlnr: Mike Short, Nicole de By, Vic Desmet, Margriet Pannevis, Yves Leglise (Vz), Terance Brownrigg, tevens representative van de Clyde Yacht Clubs Association, de ‘eigenaar ‘ van de Gold Cup.

En als er niet werd gegeten en niet regende dan was het buiten bij Jack Brakeboer vrolijk en gezellig op de kade van de Oosterhaven. Ook in de buurt van de bus van Petticrows.

Er was in Medemblik niet alleen maar vrolijkheid. Een minder leuk moment voor de NED 393 en voor Richard Blickman ontstond tijdens een pre-start. Een minder ervaren Duitse zeiler gaf de NED 393 geen voorrang. Tijdens de noodzakelijke uitwijk manoeuvre zijn door de golfslag de masten en bakstagen verknoopt geraakt. De klapgijp raakte Richard vol op het hoofd. Door de zeegang zijn beide masten gebroken. Met een groot blauw oog is Richard Blickman er gelukkig goed vanaf gekomen.

Veel sterkte met het herstel van jouw blessure, Richard !!

Toko Eddo uit Voorburg ging de uitdaging aan om voor 400 eters te koken. Ze kookten drie dagen achter elkaar. Het was weer fantastisch en het verliep allemaal heel soepel. Menig deelnemer was blij verrast met deze zeer smakelijke gerechten uit een Aziatische keuken.

Er is niet alleen een Gold Cup; er is ook de door Jacob Roosjen gesponsorde Silver Cup. Na de NED 390 in 2018 was het nu de NED 275 die middenin de laatste 90 boten op 13 juni als 45e ‘overall’ eindigde.

Klaas en Jacob blij dat de Cup in Nederland blijft. En Remco van der Berg zo trots als een aap en blij met een zoen van IDA Treasurer Anne Vanneste.

We hadden ook leden van de NDC op het podium.
Pieter Heerema die met zijn team NED 412 tweede overall werd. En Jan, Olivier en Dominic Bakker die met de NED 422 derde werden van de Corinthians. Draken legende Poul Hoi Jensen (net 75 jaar geworden) werd winnaar van de Corinthian klasse. Een mooi voorbeeld voor andere 75-plussers.

Eén van de nieuwe PR aspecten tijdens dit evenement was dat we met de ingehuurde Britse zeilsport PR-mevrouw Fiona Brown via Face Book een ‘life’ verslag vanaf de wedstrijdbaan kregen. Haar inzet en productie was zo hoog dat het nauwelijks bij te houden was als organisator. Er zijn uit vele hoeken ‘likes’ ontvangen.

Yanmar was als sponsor zeer tevreden over deze impact van hun Brand op sociale media. Dankzij Reinier Wissenraet die de pers-Brommer bestuurde kon zij alles goed zien en kon Watersport TV On line mooie shots maken met camera en drone.

( Zie Face Book en YouTube : Yanmar Dragon Gold Cup 2019)

IDA Secretaris Tim Pearson (witte pet; blauwe jas), Heike Blok (met verrekijker),  Morito-san (witte pet en zonnebril) de coach van het Yanmar Racing Team  en Yanmar medewerkers/relaties genoten als toeschouwers op de Grand Banks met schipper Philip de KG van een mooie wedstrijddag. Heike kon weer uitleggen dat weinig korte klapjes door het midden toch de beste tactiek is en Philip kon met Tim nog eens rustig napraten over de aanloop van het evenement.

Wat ze ook ergens anders in de Drakenwereld over onze  IRO en PRO zeggen: wij hebben maar één antwoord:

John Borsboom en Rob Hoogstra met “the voice” van Thomas Wilton op de VHF : Jullie waren TOP !! Veel dank voor het leiden van deze toch lastige wedstrijden met een startlijn van 0,9 nm en een kleine 100 Draken op de lijn.

1 november 2018

Na wat strubbelingen met het IDA Bestuur is tijdens de AGM van de IDA leden op 27 oktober j.l. in London het finale groene licht van de IDA leden ontvangen na onze presentatie van de voorbereidingen tot nu toe. En dat zijn er heel wat. Achter de schermen is hard gewerkt door de zgn Organising Authority, bestaande uit Klaas Ruigewaard (Projectverantwoordelijke), Jan Bakker (Treasury), Roald Plantinga (Logistiek), Frits Daarnhouwer (Walorganisatie en vertegenwoordiger KNZ&RV), Philip de Koning Gans (Sponsoring, PR en Walorganisatie) en John Borsboom (Race Management en vertegenwoordiger Kon. Hollandia). Namens de KNZ&RV zijn ook Ann Dobbelmann en Rob Schutte nauw bij de voorbereidingen betrokken.

We zijn zeer verheugd dat we een nieuwe hoofdsponsor hebben kunnen aantrekken. Yanmar (Japan) die ook mede-sponsor van de Americas Cup is, wordt de Principal Partner voor onze DGC 2019. De laatste ‘punten en komma’s’ worden aan het sponsoring contract toegevoegd, waarna we vol de PR opzoeken. Ze vonden ons na de kennismaking tijdens het fantastische ONK een leuke club waar ze graag mee verder gaan.

Naast Yanmar is er Code | Zero van Marc Blees als Official Supplier. Voor petjes met bootnummer, shirts, fleeces, soft shells, truien en wat nog meer. En voor de warme dagen ook nog eens 100 flessen rosé van het merk AIX , want daar doet Marc kennelijk ook in. En er zit meer in de pijplijn via Marc. Dat zijn leden waar we nog eens wat aan hebben !!

René Brozius, ook een Draakzeiler en business consultant,  die als hobby bierproeven en bierbrouwen heeft, gaat aan de slag met 1000 liter Indian Premier Ale, ofwel IPA. In flesjes en op fust met DGC 2019 logo. De klassieke BMW met Münchener Brau in 2014 tijdens het optuigen en inkranen is zo goed bevallen, dat we dat ook weer gaan doen met eigen merk bier. En ook voor na afloop van de Practice Race op zaterdag 8 juni.

Onze Belgische Drakenvriend Xavier Vanneste komt met een karrenvracht Brugse Zotten. Lekker koel na afloop van de wedstrijd op maandag 10 juni voor reen ‘Happy Hour’

En zo gaan we lekker door met een feestje bouwen na mooie lange potten zeilen. Zoals het Yanmar Dragon Gold Cup Dinner 2019 op dinsdag 11 juni. De herinneringen aan het feest tijdens het WK in 2009 in Medemblik herleven al bij ons.

Ook de lokale bevolking willen we iets aanbieden. We denken aan een Dutch Night op donderdag 13 juni.

En  het milieu moet ook de aandacht krijgen met al die plastic spullen en bootstickers die we nodig hebben. We zoeken meeliggers voor het uitwerken van een ‘Treasure Hunt’ in Medemblik waarbij we met landenteams de haven en de stad een grote schoonmaakbeurt willen geven en er tegelijkertijd een creatief element aan willen toevoegen. Hebben de bemanningen iets te doen op een windstille dag, anders dan Jack Brakeboer van zijn werk houden.

Via Drakenpraet en de News Items houden we u op de hoogte.

30 juli 2018

Naast vrolijke verhalen zijn er soms ook triese berichten. Zo bereikte ons het bericht dat ons lid Wiebe Brouwer onverwacht is overleden. Wiebe was met zijn vrouw Margit enthousiast donateur van De Oranje en sinds een paar jaar de eigenaar van de NED 312. ( De voormalige Doomernik van Jaap Bakker) Hij had de 312 bij De Kaag in Warmond staan en was van plan om de Drakenploeg thans in Sankt Gilgen aan de Wolfgangsee deze week te bezoeken en een potje mee te varen. Onze gedachten zijn bij Margit, zijn zoon Niels die de Draak met hem voer en zijn familieleden.

29 juli 2018

…..Het is nu volop zomerzotheid in Oostende met de Brugse Zotte waar de eerste van zeven Nederlandse Drakenteams aan deelnemen. Jacob Roosjen appte een foto van Brugse Zotte op de steiger in de haven, maar het woei er zo hard dat het bier tijdens hoogwater uit de glazen woei.

…..De Drakenploeg aan de Wolfgangsee vermaakt zich ook opperbest, ook al is het tropisch en warm op het water. De wind komt er rond 13 u opzetten en biedt dan verkoeling. Zowel op het terras van de gezellige UYC Wolfgangsee en onder bomen waar de camper van Ferrie staat.  Zo ook het meer, waar de watertemperatuur de termperatuur van gletcherwater inmiddels is ontstegen en heerlijk verkoelend zwemwater biedt. Zo ook de wandelingen ‘s morgens op 1500 meter in de bergen rond de Wolfgangsee. Prachtige vergezichten.

….. Zeilend was het even wennen. Onze Duitse Drakenvriend Gerd Müller was zo vriendelijk windtips te sturen. En daar hadden we wat aan. Op de eerste dag stond de NED 160 met Philip, Jessica en Youri op de derde plaats. De tweede dag zeilde de 160 meer bekeken, (gelet op de warmte) en deden slechts één potje mee. Want er was aftrek na 4 potten. De NED 185 met Rob. Louis en Frits kwamen toen goed op gang en scoorden 2x een 2. Maar ja… zij willen ook als ‘dream team’ laten zien wat ze waard zijn. Dat deden ze in potje 5 om de leidende GER 257 van zijn 5e overwinning af te houden, hetgeen vlak voor de finish ook lukte. Zie verslag op de home page.

….. De vorderingen van de NED 185 zijn gevolgd vanuit de rubberboot die Ferrie mee heeft genomen. Het was mooi te zien wat de NED 185 deed richting de steile wand aan de noordkant van het meer, zoals we in de rubberboot konden zien aankomen. Ze loefden de hele vloot er uit terwijl er steile wand klimmers boven hun mast aan de wand kleefden. Maar dat zullen ze niet hebben gezien…..

24 juli 2018

….. Het was even een tijdje stil. Er werd ook niet zo veel gevaren in Nederland. Daarvoor moest je in Deauville zijn bij het Franse Open of in Dragør, bij Kopenhagen aan de Øresund voor de Marblehead Trophee / Deens Open. Pieter Heerema is vaak te vinden in Denemarken en met Lars Hendriksen zette hij zijn zegereeks door. En geloof het of niet… Philip de Koning Gans is ook aan een zegereeks begonnen met zijn 398. Bijna 8 van 8 eentjes…. maar daar had hij wel Ronald van Vianen bij en een talentvolle jeugdzeiler uit de groep tot 18 jaar.

….. De Dragon Gold Cup 2018 in Helsinki is sinds zondag van acquit. 53 deelnemers, waaronder Pieter Heerema met de NED 412, Charlotte en Juliette ten Wolde met de NED 411, NDC voorzitter Klaas Ruigewaard met de NED 390 en Robin de Jong met de NED 22.
Het gaat spannend worden , want Pieter stond na twee potten op de tweede plaats, zo berichte onze lokale reporter.
En na de derde dag is Pieter leider van het klassement. Zo ook op dag 4, want toen is er niet gevaren wegens te weinig wind. Dat was ook de klacht van Klaas Ruigewaard. Nauwelijks wind maar wel golven en deining van scheepvaart in de aanloop naar Helsinki , Tallin en St. Petersburg. Nog twee dagen te gaan. We houden de ‘fingers crossed’ voor Pieter en zijn team !

Iebe….. Berend van der Berg, zoon van Remco (van de Bluesette, NED 275) is die lokale reporter. Na zijn afstuderen is hij, geheel in love met een schone Finse, naar haar in Helsinki getogen. Is daar lid van de jachtclub geworden. En dus vrijwilliger voor de DGC. O.a. het wegen van de teams. Moesten er toch een paar Nederlandse teams van hem de lokale sauna in, want 285 kg is 285 kg en een sauna helpt daarvoor……

…..Berend is inmiddels ook een bekende Nederlander bij de Finnen geworden. Er was een uitgebreide reportage van de derde wedstrijd op de Finse TV. En wie gaf, naast een bekende Finse zeiler het commentaar als buitenlander?  Jawel…Berend van den Berg. Net zo soepel zoals Remco dat gedaan zou hebben. Leuk hoor ! Neem je Berend volgend jaar ook mee naar Medemblik, Remco? Met een TV-ploeg graag.

 Klaas met Berend van der Berg en zijn Finse vriendin

….. Terwijl Jan Bakker op de Kaag de Kaagweek zeilde in de NED 160 met een gelegenheids team  en het hoorbaar op het water was dat dat toch anders is dan zeilen met Olivier en Dominic, geniet Olivier ook van een Finse zomer en zeilt hij met Klaas op de 390. Ook Olivier zal wel wat aanpassings issues hebben, want zeilen met vaders en zonen is toch wel erg mooi. Daar droomt Remco ook van als Berend weer op honk is aangeland en de Viking baard heeft afgeschoren. Maar als je de foto zo ziet, dan ziet het er voorlopig nog niet naar uit…..

…..Intussen berichtte Klaas dat het team van de 390 steeds meer in de groove komt en mikt op een plaats in het midden van de 20. Dat zou een kans op de Silver Cup van Jacob kunnen betekenen. Pakken die kans !

…..Het ziet er wat modern uit in Helsinki. Maar mooi dat je in het hartje van de stad verkeert. Wel een probleem dat de drank er nogal aan de prijs is. Geen wonder dat Stavros van de laatste druppel  geniet……

…..

…..Nu we het toch over de Dragon Gold Cup hebben…..
We zijn met een klein team druk bezig 2019 op de kaart te zetten. We hebben daarbij inmiddels de toezegging van een unieke sponsoring in natura. 1000 liter speciaal Dragon Gold Cup 2019 IPA ( Indian Premier Ale).
Nu de hoofdsponsor nog……we leven in onzekere tijden…..

…..Het ONK heeft in ieder geval wel een sponsor. Uiteraard kunnen we weer een mooi shirt met toepasselijk ONK 2018 logo verwachten van onze kledingsponsor Code Zero. Maar er komt meer. Een beroepsteam uit Japan/ Australië vindt het eervol dat ze met ons mogen meezeilen. Daarom biedt hun sponsor ons op donderdag 6 september in Medemblik een party aan. Allemaal komen. Maar dan wel eerst even inschrijven voor het ONK 2018 ! ( Er staan pas 26 boten op de lijst. Op naar de 50 !)

….. Tijdens de Kaagweek kan je vier dagen meedoen, maar ook alleen het weekend. De einduitslag wordt bepaald op basis van het aantal starts. Dus 2 dagen niet komen is 4x DNC bij vier starts. Eigenlijk minder spannend.  Hoe dan ook…je vaart er niet minder lekker door. Jacob Roosjen, Erik ten Kley, Jelle Dingemans en invaller Henk Noppen scoorden alle 8 starts, net als de NED 385 van het nieuwe team uitAalsmeer van Remy en Caroline Kok. Jacob c.s. werd overall tweede. Dus ook een Kaagbordje voor hen. Na de prijsuitreiking was er in de tuin van Erik ten Kley aan de rand van het Vennemeer een BBQ voor de winnaars en enkele andere Drakenteams . Dus de 1e en 2e prijs-winnaars op de foto met hun bordje. Alleen lagen die van de 1e prijs in een auto nog al ver lopen van die tuin… Een gebruikt BBQ bordje met een goud randje was een mooie ‘ stand in’.

  

…..Op zaterdag 20 juli was er rond 18:00 u ook nog de tweede serie van de Holland-Friesland team wedstrijd. Vanaf het front balkon aan boord van de Grand Banks keken we naar een spektakel van 10 Regenbogen met stevige bries.
Niet te geloven hoe maf sommige toekijkende schippers zich dicht op de startlijn positioneren en vervolgens als een gek achter de strijdende teams aanvaren. Moeten toch vooral bijziende zijn of ‘ ambulance chasers’, want het scheelde af en toe een paar haartjes tussen de kemphanen te water…… Holland won de pot.

…..Na de laatste wedstrijd op zondag 21 juli stond er zo’n mooie WNW wind, dat de vier Draken die in Warmond snel wilden kranen, ouderwets door de Grote Sloot naar de Leede kruisten. Dit tot grote schrik van sloepen met vaders die niet kunnen varen en nog nooit van vaarregels hebben gehoord. Zou toch vanuit het Verbond en ANWB iets aan moeten worden gedaan bij de Politiek en selfies nemende Handhavers die ook een dagje het water op mochten met een 175 PK  speedboot van de baas…..

…..De komende weken is er hopelijk weer volop Drakenpraet van onze Viking en voorzitter in Helsinki, van de zeven teams uit Oostende en van de verslaggevers op de Wolfgangsee. En wie weet gebeurt er tijdens het Alkmaar Open ook nog wat vermeldenswaard. Keep on Dragon sailing met dit mooie zomerse zeilweer !

3 juni 2018

….. Door gebrek aan nieuws van Stavros vanuit het EK in Hongarije en door beperkte communicatie met de aanwezige Russische bemanning van Dmitri Bodarenko, hadden we niet eens in de gaten dat we de kersverse Europese kampioenen in Muiden in het veld hadden en na afloop aan het bier en op de prijsuitreiking.  En dat terwijl het poloshirt van Vadim van het EK 2018 was en hij iets als Anatoly Loganov brabbelde. Hoe moeilijk kan Drakenpraet in Europa zijn……..

Het EK winnen in Hongarije en de derde serie winnen in Muiden binnen één week…..

……Naast goed zeilen houden Lennaert van der Kroon en zijn Alkmaarse maten Dax en Sebastiaan van een geintje. Aan boord van De Oranje hadden ze zelfs tijd om een ‘zware’ zaterdagavond af te spoelen in een verfrissend IJsselmeer en na het afblazen van de serie een naburige drijvende Draak van een boegbeeld te voorzien…..

…..Die drijfpartij leverde nog meer mooie plaatjes op, er werd weer naar de haven terug gesleept (het lijkt Saint-Tropez wel)  terwijl er over van alles en nog wat werd gepraet.

…..zoals gebruikelijk werd er ook aan boord van de NED 1 weer het nodige afgepraet. Dit keer met invaller Huib Bannier. Er werd opgevangen dat de heren van de NED 1 en Huib het één en ander van elkaar hadden geleerd. Dat moet ook wel met zo’n ervaren stuurman (Ronald) , één van de beste grootzeiltrimmers van de vloot (Gijs) en een doorgewinterde Draakzeiler als Huib.

22 mei 2018

…… Tot vreugde van de vloot verscheen Frank van Beuningen ook weer fris en fruitig aan de start met de NED 352. Helaas was de pret van korte duur. Zowel voorstag en grootzeilval begaven het tijdens dag 2. Grootzeilvalbreuk net boven het locking systeem in de top van de mast. Youri Laamens was TOPPER die het grootzeil wist te ontlokken. Bravo YOURI !

……Drakenbier en bitterballen is zo langzamerhand een traditie na een wedstrijd, Leuk om te zien hoe deelnemers daarvan kunnen genieten en leuk te zien dat er altijd ‘kraaien’ op de Dijk zijn die ook een balletje meepikken.

vlnr Wim Zindler (ZWC) Daan Goedkoop (NED 22)  Ronald Pfeiffer en Gijs Evers (beiden NED 1), Jan Bakker (NED 422) Jacques Kellerman Slotemaker (ZWC) aan het (flessen)bier met bal. Er zijn gelukkig ook nog glazen…….

…… Het bestuur van de ‘Koninklijke’ wordt sinds eind april dit jaar voorgezeten door Draak- en Finnzeiler Michiel van Dis, bijgestaan door o.a. de vice-voorzitter wedstrijdzeilen die ook Draak zeilt, Fastnet race heeft gevaren en fanaat de jeugd heeft begeleid. Dan nog een Draakzeiler die nu vooral zijn dochters begeleidt en veel verstand van beton en zand heeft. Als de eerste resultaten ons niet bedriegen dan gaat de droom van Michiel echt uitkomen dat er over vijf jaar een bruisende activiteit van Draken, Finnen, Solings, J-70 en meer van dat mooie zeilende spul in Muiden te vinden is. De nieuwe Draken-sta-plaatsen, het vergrootte en het verbeterde evenementen parkeerterrein heeft inmiddels geleid tot een groei van de Muidense Drakenvloot met totaal 21 Draken en een aanwas van nieuwe leden met een Draak. Lekker doorgaan zo !

Michiel van Dis aan het helmhout van zijn nieuwe Petticrows Draak NED 432

…… Als je het over een EHBO-doos aan boord van een Draak hebt, prijs je je gelukkig als je die ook echt hebt in geval van nood. Het noodlot overkwam Ad van der Vliet. Vriend van De Oranje die op de NED 160 bemande tijdens de laatste wedstrijddag. Na een paar mooie potten stapte hij van boord op het moment dat de haak van de kraan aan boord zwenkte. Hij hoorde de noodkreet van de kraanbedienaar niet. (Beetje doofheid) Hij zag de haak van de kraan niet ( pet met klep en zonnebril op). De confrontatie was hard en bloedig. Met ter plaatse aanwezige Drakenmannen  (allen EHBO-cursus gehad) en de beschikbare EHBO-doos was een steriel gaas op de open wond en een rekverband over het gaas om het hoofd snel gelegd. Via 112 was de ambulance er snel om Ad naar Gooi-Noord te brengen waar hij voorzien werd van hechtingen. Beterschap Ad en het koude Drakenbiertje staat nog steeds voor je klaar !

…… Het incident stelde ook de vraag hoe goed de vloot en een RC is voorbereid (met rescue-team) om in geval van een ‘onwel’ situatie adequaat in te grijpen midden op het IJsselmeer tijdens een race. Om die reden zijn er Draakzeilers die tijdens een wedstrijd altijd een EHBO-doos aan boord hebben met VHF en/of een oranje flare. Een Draak is tenslotte wel een zeegaand jacht.

……Een tactische bespreking van Ivo en Gerrie (NED 275) tijdens het wachten op wind werd ruw verstoord door een oerkreet van Remco die op de 275 nog even een klusje deed. De tas met gereedschap viel op het achterdek om. Razend snelle Remco wist met één graai alle gereedschappen te redden die als een ware golf in de plomp dreigden te vallen…..

……De sleep met Draken huiswaarts achter de het startschip (de Winner ‘Marianne’ van Dick Rus) kreeg een verrassing in de relatief ondiepe Vechtmonding toen de Winner als slepend schip danig werd beperkt in zijn koers door andere Drakenlieden (een voorwaarts drijvende Draak onder zeil voor zijn boeg, een ‘pudding’ met Drakensleep aan bakboord en een stenen dam aan stuurboord) zodat er geen andere optie was dan tijdelijk geboeid te raken. Moest de sleep toch nog peddelend naar huis…..

……Het Drakendiner zondag 20 mei was weer een succes, met dank aan de walcommissaris en catering van de ‘Koninklijke’. Met totaal zo’n 60 tafelaars bestaande uit zeilers, (nieuwe) leden, partners en leden van het Muidense RC, werd het een gezellige boel tijdens een smakelijk 3- gangen menu en gevulde glazen.

 

 

 

Impressies van het Drakendiner bij de ‘Koninklijke’ op 20 mei 2018

14 mei 2018

Onder bijna tropische omstandigheden werd op 8 mei j.l. op het Alkmaardermeer de 1e SW wedstrijd gezeild. Met 7 deelnemers waren de Draken weer goed vertegenwoordigd in het hele veld. De stemming zat er gelijk weer in, strijdlustig op het water en volop gezelligheid bij de traditionele bier en bitterballen rondjes. Het werd weer laat in Alkmaar!
Een officieel tintje had deze avond ook, namelijk de uitreiking van de Tromp & Rueb Azijncup 2017.

page1image4672

Deze in 2014 door Coen Verhorst ter beschikking gestelde ‘’Azijncup’’ is de felbegeerde trofee (met kistje azijn) voor de hoogst geëindigde Drakenzeiler in de SW competitie, Alkmaar Open, Wijnmaand en Draken-Regenbogen.

Met een mooie speech werd door Coen een verraste Max Vijzelaar naar voren geroepen, die met de NED 389 de hoogste score had behaald.

Na een dankwoord van Max werden door Coen nog wel even de regels voor het winnen van de Azijncup aangescherpt: in een seizoen mag niet van Draak gewisseld worden.

De 1e wedstrijd werd overigens gewonnen door de geblesseerde Max met leenbemanning Klaas Ruigewaard en Mart ten Harmsen van der Beek varend in de vertrouwde NED 389 die nu dus nog een heel seizoen mee moet…… Je zal maar net een nieuwe V6 hebben………..

5 mei 2018

….. Voorafgegaan door Klaas Ruigewaard, die zo zijn eigen interpretatie had van de naam DISPLAY, werd de ‘nieuwe’ NED 432 van Michiel van Dis gedoopt door de dame die de vormgeving van de letters heeft ontwikkeld.
Met enige teleurstelling zag de bemanning van de NED 432 ( Michiel, Wouter en Jeroen) de hele fles champagne leeggegooid worden over de boeg, zonder daar een drupel van te kunnen drinken. Gelukkig was er veel bier en wijn ‘on Display’ zodat het een vrolijke doopbijeenkomst werd. Getooid met bijpassende Poloshirts en witte petten zagen de heren er strak uit op de 432.

30 april 2018

…..De vloot komt naar Muiden. Dat is het plan. Er zijn tot nu toe slechts 11 boten die er ook gaan varen tijdens de eerste serie van de vier weekeinden. Zou er nu al een ‘burn out’ zijn na de intensieve wedstrijden op de Westeinder voorafgegaan door de clinic van Pieter Heerema?

…..In Muiden is nu plaats voor zo’n 20 Draken voor leden van de Koninklijke. Daar onder inmiddels diverse Drakenmaten als nieuw lid. Het was dit weekend nog behoorlijk stilletjes in Muiden. Dat zal op 5 mei hopelijk anders zijn, want dan doopt Michiel van Dis zijn NED 432 ‘DISPLAY’ na de wedstrijden met
B & B.

  

…..Als het aan Hay Winters ligt gaat de NED 247 met nieuwe verhoogde vloerdelen, gepoetst en glad van onderen komend seizoen zo hard als Fred Imhoff ermee voer of nog harder. De nieuwe ‘ piano’ en ‘barney post’, die met hulp van Joop Doomernik in de boot is gezet, plus allemaal nieuwe lijnen en elastieken gaan zeker voor extra turbo power zorgen ! Aan Hay en Mark zal het niet liggen na een wintertje klussen en renoveren.

 Mei 

23 april 2018

…..De eerste GP serie 2018 zit er op. Totaal 19 potten met deels winterse omstandigheden en deels Mediterrane omstandigheden. Zelfs een ‘Saint Tropez’ dag met gesleep naar huis. Het wordt duidelijk sub tropisch in onze streken.

…..Reinier en Maaike de Jong hadden de dag van hun leven met de NED 282 tijdens de laatste race. Na een super start bij het pin eind gaven ze vol gas richting de opbouwende wind links van de baan. Tot hun verrassing kwamen ze ruim voor de NED 316 en de NED 422 boven. Een ingekorte baan hielp hun met het vasthouden van de voorsprong op de NED 316, zodat ze luid juichend hun 1e overwinning tijdens een GP scoorden. TOP gedaan !

  

…..Het was ook een serie met veel leermomenten, waarbij sommige teams, zoals de NED 375 met scherpe focus de lessen van Pieter Heerema toepasten. Ook de NED 339 (Team Bontekoe) maakte sprongetjes voorwaarts en waren niet langer ” The F…L..”.

…..Het is schitterend vanaf de zijlijn op een bovendek te observeren hoe goede slagen worden gemaakt op de juiste posities in het veld en hoe je op afstand kan zien hoe een team de ‘bietenbrug’ aan het opgaan is. En dat onder het genot van een hapje en een drankje. We hebben heel veel foto’s gemaakt en nog meer video’s. Het kost wat tijd om de boel te redigeren, maar dan krijgen de deelnemers wel een mooie feedback van m.n. het laatste weekend van een mooie GP Aalsmeer.

…..Een goed begin voor een hopelijk nog mooier jaar. In Alkmaar bruist het, in Muiden groeit de inmiddels uit 21 Draken  bestaande vloot uit zijn voegen, inclusief de zes nieuwe sta-plekken bij de KNZ&RV  (met veel dank aan Quirin, NED 419), op De Kaag wordt met de NED 312, de NED 398 en de NED 339 gebouwd aan een nieuwe lokale vloot en op de Westeinder komt er ook nog een nieuwe Draak bij van voormalig 5,5 mtr klasse zeiler Remy Kok. En dan praten we nog niet eens over de internationale vertegenwoordigers van onze Nederlandse vloot. Pieter Heerema die op 14 april de King Juan Carlos Trophee in Cascais won, Charlotte en Juliette ten Wolde die daar goed partij gaven en naar het EK in Hongarije gaan en last but not least : Boris Bayer en Theo Dietz die weer terugkomen in de vloot met een nieuwe Doomernik voor wedstrijden in verre landen, zoals de geplande deelname aan het WK, het ONK, het Open HongKong 2019 en uiteraard de Dragon Gold Cup 2019….als ze dan nog het nieuwste pareltje van Joop in het bezit hebben. Anders moet Joop even flink doorklussen voor een vervangende boot.

….. En dan zijn we achter de schermen ook al bezig met de voorbereidingen voor de 75e Dragon Gold Cup 2019 tijdens het 90e verjaardagsjaar van de klasse. Hoeveel leuker kan je het hebben in een bruisende internationale klasse…..?

25 maart

…..Zes teams twee dagen intensief trainen met Pieter Heerema. Hopelijk werpt het zijn vruchten af met hogere scores tijdens het komende seizoen.

…..Waardevolle tips van Pieter die het Draakzeilen al sinds eind jaren ’80 beoefent en nog altijd zeer gefocust zijn races voorbereid, zeilt en evalueert om doelen zo realistisch mogelijk en haalbaar te maken.

…..dus….als bijv. een boeironding verpruts wordt: 50 x oefenen !

…..Het team Van Dis moest nog even wennen in de NED 432. O.a. de krappe werkruimte door de ‘barney post’ en de vele trimlijnen in de NED 432, een Petticrows eind 2016/begin 2017 waarmee Pedro Andrade zijn EK won en andere grote wedstrijden won. We wachten het resultaat van Michiel, Wouter en Jeroen met belangstelling af!

…..Wat ben  je als club ‘gezegend’ dat je zo’n weekend kan organiseren dankzij de inzet van onbaatzuchtige clubleden zoals Pieter, Marc, Reinier, Jan en Philip en dat met nog eens 19 gezellige, niet zeurende ‘hongerige’ Drakenmaten. Een mooi begin van het seizoen.

Plannen voor en met De Oranje NED 160 in 2018

In april 2018 gaat De Oranje op zondagen vanuit Muiden varen met Vrienden respectievelijk leden van de Drakenbemanningspool.

Lidmaatschap 2018 voor (mee)zeilen met De Oranje bedraagt € 50 per Vriend/ bemannigslid.
S.v.p. storten op NL 64 INGB 0007 0458 21 tnv Vereniging Vrienden Draak De Oranje.

Draakzeilers die willen trainen als bemanning of zeilers die een zondag als Vriend willen zeilen met De Oranje op het Markermeer kunnen zich inschrijven voor één van de volgende zondagen:

29 april (reeds afgeschreven door twee Vrienden en Philip de KG)

6 mei

13 mei

27 mei

2 -3  juni (Deelname Muidenserie)

10 juni

17 juni

1 juli

8 juli

15 juli

18 / 19 augustus (Deelname Flevo Race)

26 augustus

Diegenen die in mei consequent trainen kunnen zich kwalificeren voor deelname aan de Muidenserie op 2-3 juni en/of voor deelname aan de Flevo Race Drakenserie 18 / 19 augustus.

Aanmelden svp bij Philip de Koning Gans : philipdekoning@gmail.com

Ter verdere informatie:

Een sponsor heeft De Oranje afgeschreven voor de Kaagweek 18 – 22 juli, het ONK 2018 in Medemblik en de Alkmaardermeer-series eind september.

Na de Kaagweek gaan De Oranje (NED 160) en de Holland (NED 185) met twee teams van totaal acht ervaren Draakzeilers naar de Wolfgangsee in Oostenrijk voor deelname aan de 4th Classic Dragon Regatte aldaar van 27 juni – 3 augustus.

Muiden in wintertooi

In Muiden wordt, ondanks de winterse omstandigheden tot begin maart, hard gewerkt om zes extra staplaatsen voor Drakentrailers te maken op de noordkop. Duidelijk dat Quirin van Aspert als Draakzeiler en bestuurder in Muiden de handen daar uit de mouwen steekt / laat steken. Per saldo komen er 19 staplekken voor Draken bij de KNZ&RV plus de ‘back up’ bij Jachtservice Muiden, zolang we daar over kunnen beschikken. Want er worden al de nodioge vergunningen afgegeven voor nieuwbouw langs de Vecht. Zoals voor het terrein van het voormalige Draken Centrum Muiden.

HAPPY NEW YEAR en

volop winteractiviteiten achter de schermen en in warmere oorden

…..De winterperiode is voor onderhoud en voor het voorbereiden van het nieuwe zeilseizoen. Onze zeilkalender 2018 is rond.    Jan Bakker en Pieter Heerema zijn bezig met de voorbereiding van de eerste activiteit in 2018: een clinic te Aalsmeer op 24 en 25 maart voor maximaal zes  bemanningen. Jan Bakker verstuurt de uitnodiging voor de clinic.

De Muidense vloot komt op 14 januari bijeen om de ‘lege weekenden’ 2018 in te vullen.  Van vele lokale of nationale vloten ontvangen we uitnodigingen om vooral naar hun activiteiten te komen. Zoals er zijn de nieuwjaarswensen van La Baule, Deauville en een mooie uitnodiging uit Denemarken. Daar gaan ze in Dragør ( pitoresk vissersplaatsje aan de Sont vlak bij het vliegveld Kastrup/ Kopenhaven) het Deense kampioenschap houden, de Marblehead Trophy. Lars Hendriksen is van plan de Deense vloot – net als bij ons – met Drakenbloed meer leven in te blazen.

…..Niet alleen de boten krijgen onderhoud, ook onze ledenlijst is ‘opgeschoond’. Dit om o.a. de MTEL SMS Alert service te actualiseren en om vast te stellen welke bemanningsleden (die regelmatig wedstrijden zeilen) geen lid zijn van onze club voor slechts een luttel bedrag van één mooie fles whisky per jaar.  HIERBIJ EEN OPROEP AAN ALLE LEDEN OM N.A.W.-MUTATIES ZELF IN TE VOEREN VIA DE WEBSITE NA EEN LOGIN. OOK VOOR WIJZIGING VAN EMAIL EN /OF 06-NUMMER.

…..In ‘Down Under’ ( Gippsland Lakes aan de ZO-kust van Victoria , Australia) wordt momenteel door 23 Aussi’s, een quasi-Aussie (Rob Campbell) en één Noor gevaren om de Philip Cup. We kregen een mail met een wat wazige foto van Rob Campbell en de oudste Draakzeiler in de wereld, de 91-jarige Gordon Ingate.  Het is er tussen de 35 C en 40 C  met een briesje van zo’n 12 knopen op het hoogtepunt van de dag. Lekker zeilweertje dus terwijl je aan de wal wegsmelt.  Ook een mooi voorbeeld voor de oudere Draakzeilers onder ons om tot op hoge leeftijd actief te blijven.

…..Tenslotte : het is altijd de moeite waard om even te buurten op www.Intdragon.net (IDA Home). Volop winteractiviteiten in Palma (Mallorca) , Cascais en Cannes . In Palma bruist een vloot met  ervaren zeilers en nieuwe zeilers die op een prettige manier de winter doorkomen.

…..Kijk ook eens naar de Fixatures ( events 2018) op de IDA website. Dan snappen we nog beter waarom de klasse  Internationaal is.

Afsluiting van het jaar tijdens de ALV 12 november 2017

….Er was een harde kern van leden op zondagmiddag 12 november in Muiden. Het waren er zeker meer geweest als Max Verstappen niet de GP Brazilië had gereden. Het aantal schriftelijke afmeldingen (waarvan diverse met waarderende woorden of waardevolle suggesties) samen met het aantal aanwezigen, gaf in ieder geval duidelijk blijk van de betrokkenheid van vele actieve leden bij onze Drakenclub.

…..Er was de gebruikelijke terugblik op het jaar. Door oud-voorzitter Huib Bannier voorzien van een compliment vanwege de vele enegergie en de goede en gezellige potten. Zoals hij er aan toevoegde: ” Waar anderen afhaken gaat de Nederlandse Drakenklasse door en dat is mede te danken aan de bovenmatige inzet van velen.”

…..Er was ook een vooruitblik op de kalender 2018 en een toelichting op de start up van de projectorganisasatie Dragon Gold Cup 2019. Dit wordt het logo.

…..De Technische Commissie, een adviescommissie voor het bestuur en een vraagbaak voor leden, is met de terugkomst van Hay Winters in de vloot een ervaren man rijker. Dus als u vragen heeft over de Class Rules, techniek van de boot of het tuig, schroom dan niet contact op te nemen met Hay Winters, Joost Houweling of Dominic Bakker. (via info@dragonclass.nl)

…..Voor leden met een klassieke Draak of een houten Draak die gerestaureerd moet worden is de Commissaris ‘ Oud Hout’, Rob Dekeukeleire, de aangewezen man. Rob wist tijdens de ALV te melden dat hij inmiddels in contact is met drie klussers die werken aan de restauratie van een houten Draak. Om die reden overhandigde Philip de Koning Gans aan Rob de “Klus Prijs” voor de restauratie van De Oranje (NED 160). Een houten schaalmodel van een Draak dat Philip begin jaren 2000 in een wintermaand, dromend over Draken, had gebouwd. Rob is eveneens te benaderen via info@dragonclass.nl

  De ‘Klus Prijs’ voor Rob Dekeukeleire

…..Uiteraard waren er de jaarprijzen. Via een rekensysteem worden alle resultaten bij elkaar opgeteld en gemiddeld. Zo ontving Jan Bakker de (wissel) Jaarprijs 2017  (een soort van woeste golven in zwart gepatineerd brons). Ook ontving hij de Zuiderzeeprijs. Een plateau van parelmoer met daarop twee zilveren Draken. Een prijs uit 1947, die – bij vergissing – een aantal jaren in de periode 1970 als hoofdprijs voor het ONK werd aangezien. Dat is echter de enkele zilveren Draak in een glazen kastje, thans in bezit van Pieter Heerema. Ook uit 1947. De bemanningsprijs 2017 ging eveneens naar het team Bakker, te weten Olivier en Dominic, voor hun vele bijdragen aan de overall uitstekende score van de NED 422 in het jaar 2017.

  Drie Jaarprijzen voor team NED 422

De ‘Verduyn Prijs van Verdienste’ voor een zeiler die zich in het bijzonder op de Westeinder verdienstelijk heeft gemaakt in 2017 is overhandigd aan André Dupon. André was jarenlang Mr. Petticrows.nl en steunde vele zeilers in het begin van het seizoen op de Westeinder met het ‘zomerklaar’ maken van hun boot. Bas Spaargaren heeft nu de titel van Mr. Petticrows.nl. André blijft gelukkig nog altijd beschikbaar voor raad en daad.

 De Verduyn Prijs van Verdienste voor André Dupon

…..En na afloop was er, zoals het heren van stand betaamt, een eenvoudige doch voedzame maaltijd met prettig drinkbaar Drakenbloed. Een mooie afsluiting van weer een mooi Drakenjaar in Nederland.

Saint-Tropez 22 october 2017

….. Er werd weer heel wat afgepraet tijdens de Gold Cup van 15 – 20 october in Saint-Tropez. Niet alleen aan de wal; ook op de schepen en volgboten. Echtgenoten vlogen in tijdens het weekend om ook een vleugje Saint-Tropez mee te maken en nog te genieten van een lekker najaarszonnetje. Zo waren ze ook geheel in de ban van de vele Porches die er hun jaarlijkse weekend hielden. Pitspoezen dus.

…..Op de dag voor de eerste race troffen alle Nederlanders, Belgen en de crew van Teddy Bähr (GER 1167) elkaar in het oude Saint-Tropez waar voor een mooi prijsje werd gegeten en gedronken. De stemming en sfeer waren opperbest.

…..Gelegenheids Draakzeiler Kees Barnhard ( Regenboog 156 en daarvoor stuurman van de Kaaiman) en zijn partner Evelien waren ook geheel in de ban van de Gold Cup. Kees bedankte Klaas voor het Drakenboek dat hij in 2016 van hem kreeg met een dubbeldik lustrumboek van de 100-jarige Regenboogklasse.

…..Naast de vrolijkheid onder elkaar moesten de zeilers vroeg uit de veren om op tijd buitengaats te zijn voor een sleep naar een wedstrijdgebied zo’n 5 nm buiten de Golfe de Saint-Tropez. Daar kwam de wind eerder opzetten en was er geen invloed van de wal. Fair sailing dus. Maar wel met erg weinig wind en een soort korte IJsselmeergolven. Niet echt lekker om op gang te komen. Dat lukte Kees , Philip en Rob wel op de NED 398 tijdens de start onder zwarte vlag. JAMMER ! GEEN AFTREK…..

  NED 398 team op moederschip ‘Diva’ wachtend op wind. Lekker relaxed !

…..de NED 398 had het ook prettig langszij de ‘Diva’ met de goede zorgen van Evelien.

…..In de soort van lege loods/hal aan de waterkant stond van ‘s morgens vroeg tot ‘ s avonds laat een vriendelijke dame achter de bar. Zij was de enige gezelligheid die er voor de zeilers was. Pasta linksom, pasta rechtsom, pasta rechtdoor en pasta achterste voren kwam ons na 4 dagen de oren uit na het zeilen. Duidelijk armoe in Saint-Tropez. Armoe qua centen en armoe qua inspriratie. Maar ja… ze hadden daarvoor al gepiekt tijdens Les Voiles. Drakenbroeders als stiefkinderen van Les Voiles. Marc Blees was het daar ook duidelijk mee ONEENS en liet dat zijn franse zeilvrienden en de BOBO’s op klare Amsterdamse wijze merken.

  Gold Cup diner op z’n Saint-Tropees  (bewerkte foto voor meer sfeer)

….. De Soirée Dragon Gold Cup beloofde veel als we op de uitnodiging mochten afgaan, echter de grote tent was te klein voor tafels om met 400 man /vrouw aan te dineren, het licht had de uitstraling van een bouwplaats en de buffetten waren beperkt in aantal zodat de rijen groot waren en de lekkerste hapjes snel op waren.  De traiteur was overigens prima. Je moest het alleen wel staande consumeren. ” Dat doen we bij de Bogen echt anders en vooral niet in zeilplunje ” was het commentaar van Kees.

…..Er was ook een dag met te veel wind. Na een koffie op het balkon van de Sube vertrokken vier bemanningen in kiellinie naar Les Arc voor een Provençaalse lunch, gevolgd door een ‘dégustation’ op het beroemde wijndomein Chateau Sainte-Roseline (Grand Cru Provençale)  en een bezoek aan de kapel ter plaatste. De “maître de la cave”  spak ons toe zoals een gendarme de Saint-Tropez engels spreekt en liet ons prima wijnen proeven. Met een stapel volle dozen  in de achterbak als gevolg. In de kapel was een prachtig werk van Chagalle te zien en een bijzondere reliek voor hen die het geloven. De kapel trekt in ieder geval jaarlijks zo’n miljoen toeristen. Je moet wat op een winderige dag….

 

…..Er werd ook nog gezwommen. Ongewild door Rob die wilde hangen om de boot op gang te krijgen tijdens 5 knopen wind aan de start en door Evelyne en Karin meer vrijwillig. Mooi gezicht hoe Jan onverstoorbaar zeilt en Evelyne de waterlijn inspecteert.

  Het schijnt dat een V6 structureel wat lijgierig is. Effe wennen voor Max en Jan.

…..De bemanning van Pieter ( Lars en Claus) had  in het kader van ontspanning tijdens het slepen naar de start op dag 3 voor  een surprise aan boord van de NED 412 gezorgd. Een schone blonde Deense die Lars nog kende uit zijn tijd als windsurfinstructeur. Inmiddels was de dame een beroemd fotomodel geweest en gevestigd te Monaco. De RIB-stuurman van het zwarte monster van Marc ontfermde zich over haar tijdens het zeilen. Later hoorden wij van Marc dat die knul daar erg goed in is. Voor ons in ieder geval koud bier op de sleep terug naar huis van deze blonde ronde Miss. (Met dank aan Marc)

 De blonde Ronde Miss van de NED 412 voor de nodige ontspanning

Kortom….de NED 11, NED 339, NED 390, NED 398, NED 403, NED 412, NED 429, SWE 398 (Max c.s.) en GER 1067  (Teddy c.s.  met een KNZRV vlag) hadden een top week, waarbij we vooral onze eigen slingers hebben opgehangen.

11 september

…..Het ONK zit er op. Met vereende krachten vanuit het bestuur van de NDC, het Zeilwedstrijdteam van de KNZ&RV, vele vrijwilligers van de KNZ&RV en met  ondersteuning vanuit Jachtservice Muiden, hebben we de klus geklaard om 37 Draken en ruim 100 zeilers een top evenement te bieden. Vele leuke ” Dank-je-wel emails en Apps” die bestemd zijn voor allen die een bijdrage hebben geleverd. WELL DONE ALLEMAAL !

  Overal trailers en Draken

….. Het was mooi van Pieter Heerema te horen hoe hij had genoten en hoe hij had moeten strijden tijdens dit ONK. Ook mooi te horen van hem dat een wereldomzeiling helpt om de Draak nog beter te gaan zeilen. (Zeemanssensoren (zoals windgevoel, golfslaggevoel) die op zo’n trip meer sensitiviteit gaan genereren ? ) Op zaterdagavond van het kampioenschap stond hij al bovenaan. Zodoende kan het halfschaalmodel ” Theodoor”  het halfschaalmodel “Back Again” in huize Heerema voor komend jaar gezelschap gaan houden met de onderbreking van een opknapbeurt voor de ‘ Theodoor Gillisen Jaarprijs’.

 Pieter en zijn team met de  ‘ Theodoor Gillisen jaarprijs’

….. Pieter roemde ook de tactische slagen die Lars Hendriksen zag en deed. Hij genoot er nog van na hoe Lars in hun kampioensrace (de 6e race) de GBR 803 klem zette. Maar ja… Lars vaart ook wel 150 dagen  per jaar wedstrijden of trainingen daarvoor.

…..De wedstrijdleider wordt met een grote pluim genoemd op de website van de International Dragonclass ( www.intdragon.net) En dat terwijl het in de catacomben van de IDA blijf rondzingen een permanente professionele wedstrijdleiding de grote wedstrijden te laten leiden. Dat gaat alleen maar extra geld kosten met weinig meerwaarde. NJET dus. Dus Jacques: kunnen we op je rekenen voor de Gold Cup 2019 ?

…..Jacques Kellerman en zijn team schoten de zeven potten allemaal in één keer weg onder de P-vlag. Geen enkele general recall en geen enkele onderbreking voor het verslepen van pin end.  Ook geen zwarte vlaggen en U-vlaggen. Uiteraard de nodige OCS-en en shifts tijdens een race. De GBR 803 stelde vraagtekens bij de juistheid van de observatie van zijn OCS in race 6, maar volgens Herald  de Vlaming was hij vrij duidelijk een halve bootlengte over de streep. Daar had Harald zelfs geen bril voor nodig. Dus rest de vraag: Gold Cup 2019 toch maar met ‘pingers’ ??  Er was in 2014 ook veel heisa over de waarnemingen met het oog in een kluwe Draken en dat oog ziet minder in zeer felle buien….. Maar dat was race 3.

…..Het was erg goed dat er niet alleen maar mannen in het veld zaten. In de NED 393 zeilde Jolien Brouwer met haar vader en Richard Blickman een mooi kampioenschap met overall een 16e plaats. Well done Jolien !  ( Jolien is een derde generatie Draakzeilster. Zij kreeg de Drakengenen van haar grootvader Wim Brouwer) We hopen Jolien vaker te zien in de klasse. In de NED 282 was Maaike de Jong zoals gebruikelijk van de partij. Helaas kampte de 282 met wat materiaalpech. Gelukkig voor Reinier dat Bas Spaargaren bemant in de 282, zodat Mr. Petticrows.nl snel ter plaatse was voor pech onderweg. Bedankt nogmaals voor de petjes, Bas !!

  

Maaike helpt Reinier met de mast op de trailer te zetten; Jolien wisselde Draakverhalen uit over de reis van haar grootvader Wim Brouwer  in 1946 naar Burnham-on Crouch met twee andere Draken.

……Door de passage van een buienlijn op vrijdagochtend werd het uitstel. Deze ‘ lay day’ werd door één deelnemer zeer letterlijk genomen, terwijl anderen zich vermaakten met een gezelschapsspelletje. Stavros  schreef zijn IDA blog-interview met Lars Hendriksen en Claus Olesen. Elders werd volop  ge-Drakenpraet. Lars Hendriksen heeft aan dit kampioenschap ook overgehouden dat Drakenbloed helpt om een klasse meer energie te geven. Gaat hij bij de Deense Drakenvloot ook invoeren !

     

…..Helaas kwamen we het kampioenschap met alle soorten weer niet door zonder krassen, krakjes en gescheurde zeilen. Heel dramatisch was de aanvaring van de GBR 770 met de NED 300 tijdens het op en neer houden ( zonder genua) vóór de startprocedure. Met elkaar kletsen in een boot leidt de aandacht naar buiten dan vaak af.  Zo ook bij de zeer sympathieke familie Brown. Varend over SB zagen zij de NED 300 niet voor zich die over BB lunchpauze hield. Het is en blijft linke soep voor de wedstrijd rond en nabij de lijn.

…..Heel bijzonder was de spontane meting /vergelijking van genua’s tijdens de Bier & Bitterballen door Hay Winters en Nigel Young. Er bleek een onnauwkeurigheid van 5 mm te zitten in het schootoog van een nieuwe genua van Hay. Hij begreep niet waarom die nieuwe genua niet dicht getrokken kon worden op de NED 247. Zo nauw luistert het allemaal op een bijzondere Draak en bij trimmers met gevoel voor 5 mm verschil…..Misschien toch even met Joost Houweling (North One Design) overleggen, Hay !

 Zooo’n pietsie verschil , zegt Hay. 

….. Er was een mooie voorraad ‘Steigerbier’. Helaas ging voor de prijsuitreiking een vat te water. Sportieve duikers waren meteen paraat om hun heilige vocht boven water te halen. hetgeen met gejuich gepaard ging. Intussen berustten de dorstigen in hun lot.

No beer today ? Yes in the plomp !

….Over drie weken gaat het laatste evenement van het seizoen in Akersloot van start. Twee weekenden Grand Prix Alkmaardermeer met Regenbogen en Draken. 30 sept/1 oct en 7/8 october. Klaas trekt iedere booteigenaar aan zijn landvast om in te schrijven. Hij droomt dan over vroeger toen het Alkmaardermeer bruiste tijdens de wedstrijdserie: De Marinedraken tegen de rest van de wereld. Het is hardstikke leuk wat er in Akersloot bij de AZRV op Draakgebied gebeurt, de uitsmijters zijn er van ongekende kwaliteit en de gezelligheid stoomt uit het clubhuis. Dus geen gezeur over aftuigen en transport…gewoon naar Akersloot komen en dan vandaar naar de winterstalling mid october. En goed nieuws: Teun Poorter zorgt met Trix voor een borrelboot en Max weet ongetwijfeld een mooie KISS-Miss te vinden voor de prijsuitreiking.

 

De Alkmaarse Kiss-Miss en Borrelboot?

Op een mooie afsluiting van het zeiljaar 2017 , hetzij in Akersloot, hetzij in Cannes, hetzij in Saint-Tropez.

Cheers met Drakenbloed voor nog hoger en nog sneller !

3 september

….. Het ONK nadert en alle deelnemers die er behoefte aan hadden meldden zich in Muiden voor de Tune Up. Parkeren was even een dingetje omdat er veel volk was bij de KNZ&RV. Het NK Aken B-klasse met de nodige boten en bemanning, een weekend voor de jeugd met het nodige verkeer op de havenweg, Draken die moesten worden aangevoerd vanuit Jachtservice Muiden en als je dacht dat het na vertrek van de roeiers rustiger zou worden, dan had je het mis. Oud-Draakzeiler Jimmy Fock is thans een fanate zwemmer en had een Muiden-Pampus-Muiden voor zwemmers geregeld met de nodige supporters. Ook leuk en een hele prestatie. Maar goed dat het niet een surprise werd op zondagmiddag toen de stoom uit de golfcar kwam.

….. Dirk-Jan Zweers heeft in 2016 de Drakenklasse in de armen gesloten. Dit jaar zowaar afsluitend met een stel vrienden in de NED 429. Clemens van Erp als de captain van dit nieuwe team. Ze gaan er meteen stevig tegenaan. ONK en Gold Cup in Saint Tropez staan op hun lijstje. En met licht weer bleken ze zowaar een 6 overall te scoren. Hun welkom vierden ze meteen door  hun ‘gewonnen’ pondje paling met de rest van de maten te delen. Well Done NED 429 ‘Amazing Grace’

 En wie is dan die Amazing Grace ?

….. Waar we ook op moeten gaan letten zijn Hay Winters, Marc van Bemmel en Richard van Reij in de oude Danish Joker van Fred Imhoff, de NED 247. Met een crew gewicht tegen de grens van de 285 kg stonden ze na 2 races met weing wind zowaar overall 5e. Ook Well Done !

….. Waar we ook op moeten gaan letten is dat een Tune Up Race niet even zomaar wat inzeilen is, maar een serieus potje met een Race Committee, boeienleggers, rescueboten, prijzen en bier en bitterballen. Daar staat inschrijfgeld tegenover. Melden bij het RC en meedoen met de start staat gelijk aan inschrijven, ook al was dat administratief niet vooraf gedaan…..

…..Hoeveel baal je wanneer je voor of tijdens een Tune Up Race moet uitvallen door een technisch mankement, zoals een gebroken grootzeilval (NED 185) of een wartel van een rolgenua die uit elkaar knalt (NED 1). Maar wat een mazzel dat het niet tijdens het Kampioenschap gebeurt !

7 augustus

…..Het BOK zit er weer op. Maar liefst 10 Nederlandse teams die de Visserskaai en Montgomery Dock in Oostende een klein weekje bezet hielden. Nog afgezien van de ‘moederschepen’ van o.a. Jan Willem en Tineke De Vlaming, de Fosta van Annemarie en Erik ten Kley en supporters uit Muiden en Alkmaar die ook de Belgische sfeer wilden proeven. We hopen de dames uit Alkmaar vaker ‘langs de lijn’ te zien tijdens potten in omliggende landen of waar dan ook waar de NED-dies zijn.

  Supporters van de NDC ook aan de Brugse Zotten

…..De ontdekking van Vanille Jenever in Oostende bleek aan boord van moederschip Fosta een zeer welkome afwisseling te zijn van koffiemelk. Binnen een dag was half Oostende uitverkocht voor deze bijzondere variant voor ‘Koffie Met……’

  Koffie met Vanille Jenever….erg lekker

…..De rondleiding in de 6 generaties oude stadsbrouwerij van de familie Vaneste (voorheen Maes, niet te verwarren met Maes, thans onderdeel van Heineken) was een uitstekende start van een nogal stormachtig begin van het kampioenschap. Ruim 40 zeilers en dames reisden olv brouwer Xavier per trein naar Brugge en leerden er veel over het brouwproces van de Brugse Zotte. Koelhouden is het geheim van de brouwer.

  

…..Net zoals RELAX, RELAX de kreet werd die veel werd gehoord uit de mond van Ronald van Vianen om de hoofden van zeilers koel te houden…..

 Ronald en MichielLekker RELAXED

…..Ronald van Vianen en Michiel Poulie waren ‘the new kids on the block’ in de NED 398. Tot verbazing van de NED 422 bleek de NED 398 met deze nieuwe bemanning in race 4 qua hoogte en snelheid niet onder te doen voor dit ervaren team. Het was jammer (of iets met het rekenwerk)  dat in race 4 de stevige ebstroom aan de finish net even anders stond dan geanticipeerd, anders……. We gaan Ronald en Michiel zeker terug zien in de vloot en de NED 398 moet nu echt worden aangepakt volgens Heike.

…..Jan Windels, de onverzaagde Belgische Draakzeiler met een vrijwel originele houten Van der Stadt Draak uit de jaren ’50, zagen we op zijn gemakje met de houten mast in het achterveld zijn potjes varen. Hij miste nog een originele houten spiboom uit de jaren ’50. De mannen van De Oranje hebben Jan de originele H 160 spiboom cadeau gedaan, die in dank door deze vriend van De Oranje werd aanvaard.

…..De prijsuitreiking werd helaas niet door iedereen gehoord of meegemaakt. Gelukkig waren er ‘stand ins’ voor schippers die er niet meer of nog niet waren. Zo was Annelise Roosjen ‘Miss Silver Swan’ en kwalificeerden de jonge jongens van Richard van Reij zich als connesseurs aan de prijzentafel. Ze kozen op goed geluk een doos sigaren voor Oom Guus. Wilden eigenlijk twee dozen meenemen, maar dat vond Steven een doosje te veel.

  

Miss Silver Swan en een doosje sigaren voor Guus. En zo ging niemand met lege handen naar huis…..

  

noodsetje zeilreparatie (2x)

  

siliconen spray en een noodsignaal voor op het Zijpe bij Bruinisse

  

Tja..wat koos Sebas ook al weer …? En wat kreeg de derde prijswinnaar ? 

 

Max mazzelde tijdens de loterij en iedereen laat het Brugse Zot zich goed smaken

  

….. Al met al heeft de BDA weer een voortreffelijk kampioenschap neergezet, geheel in lijn met de basisgedachte van Drakenzeilers: Competative sailing in a friendly atmosphere. In september zijn wij aan de beurt.

18 juli

…..Het was af en toe zweten aan boord van de Draken tijdens de Kaagweek. Dat was het ook aan boord van de circa 50 Regenbogen die het nog fanater deden dan de Draken. Maar ja …..als je oud Olympiër bent en je ligt dik achter in het Bogenveld met een metallic JSF met een Draak over bakboord die voorrang heeft, dan pers je er alles uit ook al heb je geen rechten. ‘Fair sailing’ zou toch meer gepromoot moeten worden.

…..Neem dan onze Jacob Roosjen die zijn rust neemt en regelmatig een sigaarmomentje had op het voordek.

 (Foto Eric van den Bandt)

…..Het nieuwe team van de NED 312, Margit, Wiebe en zoon Brouwer heeft hun boot Diggelfjur gedoopt.  (Fries voor Lopend Vuur) en een mooie nieuwe spinnaker met friese plompebladen. Die hebben we nog niet in volle bolling gezien, want voorlopig wordt er behoudend gevaren met Margit als ‘melkmeisje’ voorop tijdens een voor-de-winds rak.

 ( Foto van Wiebe)

…..Diverse Drakendames hebben plannen gesmeed voor een ‘damesprogramma’ in Oostende. Ze nemen de vouwfietsen mee om dorpen in de omgeving onveilig te maken. Dus mochten er meer Drakendames in Oostende zijn die dit nog niet weten, dan is de suggestie: neem ook een fietsje mee of huur er één.

…..Naar verluid is er ook nog op een ander front mooi nieuws. Frank van Beuningen heeft meegedaan aan de clubkampioenschappen van de KNZ&RV en werd met zijn NED 352 de clubkampioen 2017. Well Done Frank !

…..Er is ook een nieuwe watersportfotograaf gesignaleerd op De Kaag die vooral foto’s van mensen in boten maakt en geen foto’s van boten met mensen. Zie ericvandenbandt.nl > kaagweek. Mooie foto’s voor € 6,50 per stuk. Gaan we meenemen als voorstel voor het ONK.

10 juli

….. Het was de afgelopen maand de maand van veel tijd en energie voor de laatste loodjes van de restauratie van De Oranje. De herdoop en terwaterlating op 9 juli stond vast. En de eerste promotietour op De Kaag eveneens. Het is uiteindelijk allemaal prachtig gelukt.  En wat hangt ‘ie’ (ze) er mooi bij…..

…. In Colijnsplaat lagen de Draken er ook mooi bij na 2o jaar afwezigheid. Alleen wel heel jammer dat twee schippers het om fysieke redenen moesten laten afweten, dat het ‘ strond van de Zeeuwse dijken’  woei en dat er een gierende stroom stond. Daarentegen hadden vier Nederlandse teams het in Deauville wat aangenamer met iets minder wind en stroom en een mooi internationaal veld van 25 boten. Maar ja…daar moet je ook per saldo 8 uur langer voor omrijden.

 Draken in Colijnsplaat

….. De doop van De Oranje op 9 juli ging gepaard met bubbels, ballen, hapjes en een traditioneel Drakendiner. Het is steeds duidelijker dat de vloot een eenheid vormt over de verschillende vloten heen. Want als het effe niet kan met de eigen teams, dan is er altijd wel een zeiler van een andere vloot te mobiliseren. En Drakenbloed vermengt zich per saldo toch makkelijk.

….. Het aantal belangstellende bemanningsleden voor de Kaagweek is vergeleken met andere evenementen vrij hoog. Misschien kan Rob met Henk nog een leuk Draakje klussen  nu de Oranje in de vaart is om aan de vraag naar meer bootjes te voldoen….

….. En als dan de oude H 184 (zusterschip van de NED 185 van Rob) boven de horizon komt, dan gaan ze er vast en zeker voor. Een nieuwe naam voor die Draak zit al in het hoofd van één uwer ! Want de vloot kende de Irene, de Margriet en de Wilhelmina. Wie volgt ?

….. Onze Official Supplier, het nieuwe merk Code Zero Sports Wear te Aalsmeer van Marc Blees scoorde goed bij de deelnemers en bezoekers van Les Voiles d’ Antibes. Marc en zijn team zijn inmiddels in de weer met een techshirt voor deelnemers aan het ONK 2017. Nu de deelnemers nog. (Zie Racing pagina)

18 juni

Het WK in Cascais met maar liefst 70 deelnemers zit er op. Een WK waaraan ook NED 412 (Pieter Heerema, Lars Hendriksen, Claus Olense) en NED 411 (Charlotte ten Wolde en team) deelnamen. Ook Joost Houweling was van de partij als crew met Vincy Hoechs op een Duitse boot.

Op de IDA website ( www.intdragon.net) is een boeiend verslag van Stavros te lezen over de strijd om de wereld titel. Veel lof voor Pieter Heerema die de laatste race won en overall 6e werd. Op de foto is te zien hoe de omstandigheden tijdens deze laatste race in Cascais waren. Stevige wind en rollers vanaf de Atlantic. Weersomstandigheden waar Pieter na zijn Vendée Globe zeer vertrouwd mee is. Overigens ook omstandigheden waarvoor de Draak is gebouwd.

Pieter trainde voor dit WK met zijn team tijdens het Deense Open, dat zij wonnen en tijdens de Juan Carlos Trophee in Cascais in mei, waar hij 2e werd. We gaan er van uit dat dit team ook van de partij zal zijn tijdens het Dutch Open in september vanuit Muiden. Pieter is duidelijk ‘Back Again’.

6 juni

Zo mooi weer als de afgelopen weken, zo mooi of nog mooier was het in Frankrijk waar Nederlandse Drakenzeilers podiumplaatsten pakten.

In La Baule zeilden Olivier en Dominic Bakker als bemanning bij Stavros een eerste plaats tijdens de jaarlijkse Dragon Derby. Well Done, mannen!

Guus de Groot met Richard van Reij en Hay Winters (NED 309) maakten het deze heren goed moeilijk en pakten de tweede prijs. André Dupon, Huib Bannier en Robbert Blauwkuip zeilden in La Baule met het meest recente zeilnummer (NED 429) en pakten er de zesde plaats.

Philip de Koning Gans ging alvast wat Middellandse Zee routine opdoen voor a.s. najaar.  Tijdens Les Voiles d’ Antibes, een serie van bijna alle circa 100 klassieke jachten die in de Middellandse Zee competitie zeilen, pakte hij met zijn franse vrienden de eerste plaats in de klasse Classique Marconi B met de 36-voeter Maria Giovanna II, een ontwerp Olin Stevens uit 1949.

28 mei

…..Het was weer een weekend waar iedere zeiler van droomt als het koud en nat is. Sub-tropisch tot tropisch. En dan blauwe lucht, zeilen in een poloshirt en korte broek….Hoezo zeilen in Saint-Tropez ? Inmidderls wel vier inschrijvingen voor de Gold Cup aldaar en nog enkele hele serieuse toezeggingen. Het wordt nog een Hollandse invasie !

…..Het Drakendiner was volle bak met schitterend weer en opperbeste stemming aan diverse tafels op het terras met Zuiderzeezicht. Zoals het al 80 jaar in de klasse is tijdens een grote wedstrijd van Draken in Muiden.

  

…..Tijdens de voorbereidingen voor de start op 28 mei kwam HKH Prinses Beatrix met familieleden en vrienden aan boord van de “Groene Draeck” ook even een kijkje nemen bij de vloot. Zoals zij ons liet weten na het lezen van ons lustrumboek bewaart zij veel goede herinneringen aan de Draak (H184 die zij gedurende zes jaar bezat). Ze noemt het in een bedankbrief van haar persoonlijk assistent ‘een prachtig schip’. Die kwalificatie delen wij uiteraard geheel met de Prinses. Dat zij ook nog lang mag genieten van haar prachtige schip dat ze met veel stuurvrouwschap bevaart.

…..De strijd die zich tijdens de Hemelvaart-serie ontspon tussen de NED 422 en de NED 345 leidde bij Jan Bakker – volgens zijn woorden bij de prijsuitreiking – tot de nodige stress. Olivier en Dominic hadden daar duidelijk geen moeite mee en wisten Jan  met kalmerende woorden en daden tot een nog betere prestatie op te jutten.

…..De zorgen die er in Muiden waren voor het logistiek soepel laten verlopen van een vloot Draken en een vloot Stars is met uitstekende hulp van de nieuwe mannen van Jacht Service Muiden ( Finnzeiler Tobias en zijn assistent Marcel) tot volle tevredenheid van de zeilers opgelost. Alleen blijven de ‘wild’ parkeerders ‘ a pain in het achterwerk’. Vooral door op gemarkeerde NP-plekken hun koets achter te laten. Want niets is natuurlijk heiliger dan de eigen koets en steeds meer mensen zijn te lui om een stukje te lopen van koets naar boot of Pampusbar. De Weerga (NED 330) op trailer is vervolgens met dank aan enkele Starzeilers met spierballenkracht naar binnen gemanoeuvreerd bij Jachtservice Muiden. Daar moeten we voor het ONK in september toch iets anders op vinden.

Jachtservice Muiden. Inmiddels vaste staplek voor het seizoen voor vijf Draken à € 750 van 1 april tot 1 october. Halfseizoen prijzen zijn er ook. En mogelijk binnenkort met een eigen vaste kraan!

19 mei

…..Op 19 mei is Pieter Heerema op de Kaagsociëteit door KWV De Kaag, WV Braassemermeer, het Watersportverbond, de gemeente Teylingen en een tiental aanwezige leden van de Nederlandse Drakenclub gehuldigd voor zijn uitzonderlijke prestatie in de Vendée Globe. KNWV Voorzitter Jan Berent Heukensveldt Jansen spelde Pieter de Gouden Watersportverbondsspeld op. De ALV van KWV De Kaag had met algemene stemmen besloten Pieter het erelidmaatschap van de vereniging toe te kennen, hetgeen door voorzitter Willem Middelburg werd ge-effectueerd.

Voor zijn vertrek van zijn wereldomzeiling had Pieter aan Philip de Koning Gans kenbaar gemaakt dat hij in 2017 weer lekker Draak ging zeilen. Dat bewees hij al vijf weken na zijn terugkeer in Sable d’Olonne door tweede te worden tijdens de King Juan Carlos Cup in Cascais. Hoewel Pieter goed fit is, is hij nog steeds bezig om geheel te herstellen van de uitputtingsslag die de Vendée Globe bij deelnemers veroorzaakt. Reden om Pieter en Klaartje namens de Nederlandse Drakenclub  een oer-Viking recept voor krachtvoer aan te bieden: Uiensoep en Drakenbloed. Ook werd hem een halfschaalmodel van de Draak in de kleuren van de ‘No Way Back’ overhandigd. Het is duidelijk dat Pieter ‘Back Again’ is met zijn zeilkalender voor dit jaar: het Deense Open, het WK in Cascais, het ONK en de Gold Cup in Saint-Tropez. En wellicht zien we hem ook nog tijdens de Kaagweek medio juli.

14 mei

……Drakennieuws in de pers…..Dat hebben we lange tijd niet gehad. Edwin Grijpma, restaurateur van een klassieke Draak, stuurde ons het verhaal in het AD over de brand in de loods in Maarssen waar zijn net verbouwde Draak uit de vlammenzee is gered. Mooi dat het oude hout niet wilde branden ! Sterkte met het herstel van mogelijk geblakerde delen, Edwin.

……Na de video op YouTube en Watersport-tv.nl over de restauratie van de verenigingsdraak ‘De Oranje’ komen de restaurateurs weer in beeld. Ze werden in de loods van de Schoutenwerf geinterviewd door Judith Kox. Op woensdag 17 mei a.s. verschijnt er een artikel in de Gooi-en Eemlander met foto’s over het team Oranje en hun troetelkind.

Komende dagen krijgt het oorspronkelijke dek van ‘De Oranje’ een vliesje glasvezel en komt het roer terug van Von der Linden GMBH. Dan nog de kiel, tuigen en de laatste lak en gouden waterlijn aanbrengen.

12 mei

De eerste pot om de Muidense Draak is gevaren op donderdag 11 mei. Klokslag 19:30 vertokken de NED 390 en NED 22 halve wind (6-7 knoopjes) op de Vecht via de uitertonnen richting de vaargeul ten oosten van Pampus. Avondzon in de spinnakers terug naar de uitertonnen en finish voor het Muiderslot. De NED 419 was wat later en coorigeerde zijn start ter hoogte van de kraan (100 meter na de startlijn) met een voorgeschreven strafrondje en bleef daarmee de NED 398 nog voor. De NED 398 met Huib Bannier als scheidend voorzitter van de Stichting Activities International Dragon Class, Dirk-Jan Zweers (nieuw bestuurslid SAIDC) en Philip de KG had te kampen met een inkomende sleep, die tijdens het extra vaart maken de eerste starters in een onfrisse blauwe wolk uitlaatgassen zette. Dit gelegenheidsteam wist de achterstand daarna nog redelijk goed te maken. Op de NED 390 nam Jan Bakker, zoals gebruikelijk verbaal de leiding aan boord hetgeen insprirerend werkte op Roald Plantinga, die dat op de NED 398 niet gewend is. Klaas was uiteraard in opperbeste stemming door als eerste de finishlijn te passeren. Het leverde hem een fles Drakenbloed op met de aanwijzing dit met andere aanwezigen te delen. Quirin van Aspert kreeg voor het eerst de Muidense Draak uitgereikt omdat hij er op donderdag 25 mei ook zal zijn en dan ook weer de meeste kilometers gaat maken met de meeste files voor dit leuke en mooie onderlinge potje.

 

    

Vooraf was er een wisseling van de wacht van het bestuur van de SAIDC. Roald Plantinga is de nieuwe voorzitter van de Stichting, Jan Bakker de secretaris/penningmeester en Dirk-jan Zweers lid van het bestuur van deze ‘werkmaatschappij’ van de NDC.

Huib bracht als dank voor de ondersteuning en vriendschap tijdens zijn afgelopen voorzitterschap van de SAIDC een zak met 10 kilo uien in, omdat zijn afscheid met een traan gepaard ging.

11 mei

……De NED 247, ooit een fameuze boot van Fred Imhoff, komt weer voorgaats. Guus de Groot had hem overgenomen van Fred en hem na de aanschaf van zijn Furie NED 309 op stal gezet.Kennlijk was Guus na een paar mooie potten in Douarnenez in opperbeste stemming en kon hij de argumenten van Hay Winters niet weerleggen. Gisteravond maakte Hay bekend dat hij samen met oud-NDC voorzitter Marc van Bemmel eigenaar is geworden van de NED 247. Ze verheugen zich nu al op de schermutselingen ondeling met andere Muidense Draken en wat er nog meer gaat komen.

 

Fred Imhoff in de NED 247 destijds ‘leading’ in Douarnenez met Guus de Groot (blauw-witte spi) volgend als 4e

6 mei

……De Muidense Drakenvloot gaat deze zomer om de twee weken op donderdagavonden een potje zomerzeilen om de Muidense Draak. Philip de Koning Gans maakte daarvoor een sculptuurtje in rvs als wisselprijs. De winnaar van de week mag het beeldje 2 weken koesteren. Eind augustus wordt de winnaar van deze nieuwe zomerserie bekend gemaakt. Dat kan ook een trouw bemanningslid zijn. Er wordt in principe gevaren op donderdagen voor een wedstrijdserie in Muiden. Dan liggen de Muidense boten alvast in het water. Scheelt drukte bij de kraan op de dag van een serie. Ook meedoen als opstapper ?  Meld je bij Philip de KG  0654 600 099.

  

23 april

……Uw webmaster heeft rechtstreeks toegang gekregen tot de IDA homepage. Daarmee kunnen we de hele Drakenwereld regelmatig vertellen hoe leuk het is om in Nederland wedstrijd te komen zeilen. Zie de eerste ‘Holland Promotion’ op www.intdragon.net

…..De NED 411 met Wouter ten Wolde houdt van verre reizen. Zo deed Wouter, kennelijk geinsprireerd door Ronald Pfeiffer, Boris Bayer en Joop Doomernik, dit jaar mee aan het Open Kampioenschap van Hong Kong. Hij won er de derde prijs. Bravo Wouter ! Hopelijk zien we je dit jaar ook tijdens een belangrijk evenement in Nederland.

…..Bij de KNZRV staan inmiddels 13 Draken op een rijtje terwijl er drie Draakeigenaren/leden hun boot nog elders hebben. Ook komen er een vijftal Draken een half of heel seizoen bij de buren van de KNZRV staan. Daarmee is het gemis van het DCM deels gecompenseerd. Er is het voornemen uitgesproken door vijf Muidense bemanningen om op donderdagavonden tussen 19:30 en 21:00 u te zeilen om de Muidense Draak. Hoe die er uit gaat zien beslist de kunstenaar.

…..Binnen de KNZRV is men druk in de weer om ook het korte verblijf tussen de series op een gastvrije wijze op te lossen. Hopelijk is er goed nieuws komende dagen zodat we op 28 en 29 april met veel gasten kunnen gaan kranen voor de eerste serie van de Muiderslot Trofee.

 

…..Na de Muiderslot Trofee is er binnen het totaal van de vier series voor de GP van de Stad Enkhuizen (de replica van de Santa Maria) de serie van drie dagen na Hemelvaart op 26,27 en 28 mei. Voor die serie wordt dit jaar voor het eerst gezeild om een unieke zilveren beker van de klasse uit 1940. De Ernst Moltzer Beker. Oud Europees kampioen Draak Ed Frech won deze wisselbeker definitief in 1977 en schonk hem in 2016 terug aan de klasse als permanente wisselbeker voor een internationale wedstrijd bij Muiden. Kom je niet voor de Muiderslot Trofee naar Muiden, kom dan voor de Moltzer-Frech beker!

…..En wist u dat De Oranje deze beker al in 1956 heeft gewonnen ?!!!

  

…..Als het aan de restauratiebouwmeester Rob Dekeukeleire ligt gaat De Oranje deze beker weer winnen in 2018. De Oranje wordt steeds mooier en dankzij schuurwerk van diverse vrijwilligers en lakwerk van Ferrie kan je al bijna je haar kammen in de lak van de romp.

…..Tenslotte: Poul Hoi Jensen heeft Hay Winters gecharterd om o.a. met hem in Zeeland te gaan varen tijdens het Delta Weekend. Volgens Hay prachtig zeilwater en goed om te leren op stroom te varen. Dus waar blijven de inschrijvingen?  Ga naar Deltaweekend Colijnsplaat 24-25 juni en schrijf in voor de Drakenklasse.

19 April

…..kijk…daar doen we al die inspanningen ook voor:

Hi Jan

Can you please send our sincere thanks to everyone involved in the last three weekends racing in Aalsmeer.

We are always made to feel so welcome in Holland and enjoy our visits very much.

The hospitality and hard work that goes into these events is very much appreciated and we just wanted to pass on our best wishes to everyone who was involved in these weekends.

Thank you again for looking after us so well.

All the very best

David, Lyn, Jono and Fred Brown

Storm GBR770

18 april

…..De Paashaas was weer langs geweest in de boten in Aalsmeer met zakken paaseitjes. Het bleek dat Evelyn Bakker de ‘ Easter Bunny’ was. Leuk en heel prettig voor diegenen die hun boterhammen s’ morgens niet hadden gesmeerd en nu van een ‘Nutella’ lunch konden genieten.

…..Er zijn weer nieuwe leden in het veld gesignaleerd. Eén ervan kennen we al een hele tijd, ook als leverancier van dekzeilen, stootkussen en neuscovers. Nogmaals van harte welkom, Bart.

…..Er zou voor het trainen van nieuwe wedstrijdzeilers voor de klasse vaker een clinic moeten worden gehouden. Dan staat de schipper/booteigenaar die zich daar thans voor inzet niet langer onderaan de scorelijsten.

…..Close racing met harde shifty wind aan het begin van het seizoen is voor velen even wennen. Tsja…en dan komen er wel eens krasjes en deukjes. Altijd vervelend, maar laten we de stemming er niet door bepalen. De jury maakt per saldo uit wie er tijdens een race goed zat en wie niet en de verzekering betaalt de schade. Pech dan van het eigen risico.

…..Leuk dat Vaders, elk met twee zonen, tijdens de Paasserie op het podium stonden. Jammer dat de Brown Family, ook met vader en twee zonen, aangevuld met een moeder, er dit keer net niet bij stonden.

…..Voor diegenen die dachten dat je maar met 3 personen in een Draak mag bemannen en niet met vier is er goed nieuws…als je een trio lichtgewichten bent dan mag je met een personen extra aan boord, zolang je maar onder het totale ‘crew weight’ van 285 kg blijft. Het was mooi te zien bij de GBR 770 hoe deze vier, relatief klein maar fijn uitgevallen Britten in harmonie buitenboord hingen in een strak lijntje, waarbij moeder de golfbreekster voor haar mannen was.Dat is nog eens Drakenmoederliefde!

   

9 april

……Gelukkig was er wind op 9 april. En lastige wind, omdat het niet veel was en de Westeinder bekend staat om zijn onvoorspelbare shifts en trekkende walletjes of juist niet. De NED 375 had het of goed gezien of goed berekend of pure mazzel tijdens de tweede pot. Zij gingen als enige boor de andere kant op en finishten als tweede. Het waren spannende potjes met smalle marges.

……Wie weet wat een ‘Sweet spot’ van een Draak is en waar die zit wordt verzocht dit te melden aan info@dragonclass.nl (dit is geen 1 april grap)

…… Pieter Heerema wordt op 19 mei gehuldigd door leden van de zeilverenigingen waar hij lid van is wegens zijn megaprestatie tijdens de Vendée Globe. KWV De Kaag, WV Braassemermeer , de NDC en het KNWV doen dit met elkaar. Draakzeilers die Pieter via Facebook ‘No Way Back Sailing’  tijdens zijn tocht hebben aangemoedigd zijn van harte welkom. Graag aanmelden via info@dragonclass.nl

8 april 2017

Geen wind…dan naar de bollen ?

Het tweede weekend Aalsmeer gaat vandaag beginnen. 20 bemanningen popelen van ongeduld om aan de bak te mogen. Helaas ligt er een Hoog van 1026 Mb voor IJmuiden. Schiphol is het meest optimistisch van alle vliegvelden en geeft maar liefst 6 knopen wind. De rest vertoont een slappe zak (die rood-witte windzak) zoals dat in vliegertermen heet. Hopelijk komt er nog wat zeewind in de tweede helft van de middag. In ieder geval leuk om te socializen, veel koffie te drinken en om nog wat aan de boten te prutsen. Want dat hoort er ook bij. En als je dan niet kan zeilen in het voorjaar…dan kan je naar de bollen. Ze staan er al weer mooi bij in de buurt van Lisse.

4 april

Drakenpromotie bij KZRV De Maas

Op 4 april waren Jan Bakker en Philip de Koning Gans te gast bij de KZRV De Maas. Oud-Draakzeiler Meinard Sprenger en zeilmaat van Jan Bakker in de bemanning van Ed Frech (jaren midden ’70)  had het Lustrumboek gelezen en was zo enthousiast dat wij naar de Veerhaven in Rotterdam moesten komen om ons verhaal ook voor de leden van De Maas te houden. Gelukkig hadden we nog één boek liggen dat we konden aanbieden aan Jacob van der Goot, de voorzitter van de KZRV De Maas, in aanwezigheid van zo’n 30 belangstellende Maas-leden. Meinhard Sprenger schreef ook een mooi artikel in hun clubblad Maasnieuws over het 80 jarig bestaan van onze klasse in Nederland, gelardeed met eigen herinneringen. We krijgen meer PR bij De Maas als de deelname aan het Delta Weekend in Colijnsplaat doorgaat. Er zijn voor dit evenement  op 24/25 juni al 5 inschrijvingen van 10 belangstellenden. Wie volgen ?

In de juni editie van Maasnieuws, een mooi magazine, verscheen een leuk promotieartikel.

25 maart 2017

It giet oan…..

Eindelijk is het zo ver. Morgen trossen los. Een zonovergoten start van het seizoen, alleen wel met een frisse bak wind uit het noord-oosten. Dat heeft het voordeel dat de potjes vlot verlopen en dat je dan sneller aan het Drakenbier zit.

De start van het seizoen met 17 boten waarvan 7 buitenlanders. 3 Ger, 3 Bel en 1 GBR. Fantastisch dat zeilers uit buurlanden meedoen met onze vroege vogels-series.

De vernieuwde website moest zelfs worden aangepast aan de deelname van de fam. Brown uit Burnham-on-Crouch, een Drakenfamilie die in 2016 met z’n vieren zeer goed presteerde in het internationale veld. Moeders op het voordek doet het nog steeds uitstekend. Ze maken er consequent een leuk (Draken)familie-uitje van.

Ook de twee volgende series in Aalsmeer druppelen langzaam voller. 14 inschrijvingen voor het weekend van 8 en 9 april tot nu toe en  12 inschrijvingen voor het paasweekend  (dan ook met een oriëntaalse hap). We zien dan ook de NED 330 van onze Zeeuwse vrienden Wessel en Netty. Zij zullen ons ongetwijfeld meer over het Delta Weekend 24/25 juni vanuit Colijnsplaat vertellen.

16_041382_DraakLustrum

Marc Blees, Joost Houweling en een nog een onbekend derde crack schijnen ook plannen te hebben samen met een Draak op de plas te verschijnen. Wij zijn benieuwd of de komst van deze aces invloed heeft op de rangorde der dingen.

Voor de winterslapers…verwacht een belletje om je er aan te herinneren dat het Drakenseizoen in Nederland m.i.v. 25 maart is geopend.

Even bijpraeten…..

24 februari 2017

…..er kan dus worden ingeschreven voor de Aalsmeer- en Muiden series. Vanuit Oostende kwamen al vragen binnen of we nog in winterslaap waren. Nee dus.

….er werd in de afgelopen maanden nagedacht over het optuigen van een projectorganisatie voor de  Dragon Gold Cup 2019 en het wedstrijdseizoen werd voorbereid. Roald Plantinga gaat het voorzitterschap van de Stichting Activities International Dragon Class vervullen, als opvolger van Huib Bannier. Met Roald en Jan Bakker als penningmeester hebben we een zeer ervaren team dat de operationele en financiële leiding zal nemen van dit grote internationale evenement onder supervisie Klaas Ruigewaard als  voorzitter van de NDC. Een nieuw te benoemen derde bestuurder van deze ‘werkmaatschappij’ van de NDC zal de coördinatie met het race management van Hollandia op zich gaan nemen.

…..Terwijl wij vergaderen, organiseren en websites inrichten is Pieter Heerema met zijn No Way Back op de thuisreis in de Vendée Globe. Tijdens het schrijven van dit stukje zeilt Pieter ten noorden van de Azoren richting Kaap Finistere. Naar verwachting komt hij komende dagen na zo’n 116 dagen non stop solo de wereld rond aan in Sable d’Olonne. Een waar HUZARENSTUK waarmee Pieter zeilgeschiedenis schrijft voor de Nederlandse zeilsport. Nooit eerder heeft een Nederlander deze monstertocht volbracht. BRAVOOO Pieter. En na een uitgebreide ‘recovery’  hopen we je dit seizoen weer in het Drakenveld te zien. Delta week in Colijnsplaat om te sparren tegen Poul Hoj Jensen ? Kaagweek  met B&BB en BBQ ? ONK ?

images

…..Jawel….we gaan dit jaar ook naar Zeeland. De belangstelling thans is voldoende om groen licht te krijgen voor een apart wedstrijdveld voor de Draken tijdens het Delta-Weekend 23 – 24 – 25 juni. Naar verwachting doen er zo’n 100 IRC’s mee. Poul Hoi Jensen heeft zich ook aangemeld.  Wie volgt ? Leuk om op het zoute water bij Colijnsplaat met een beetje stroom nieuw wedstrijdwater uit te testen. Qua logistiek ziet het er allemaal ook prima uit. Voldoende vakantiehuisjes, er wordt gekraand in Colijnsplaat, steigerbier en veel zeilers van IRC-jachten die ongetwijfeld verlekkerd naar de Draken komen kijken. Want daar doen we het ook voor.  Wordt vervolgd. Veel dank alvast aan Netty en Wessel Liezenga van de NED 330 Weerga, die deze kar samen met onze wedstrijdcommissaris Jan Bakker trekken.  De Kon. De Maas organiseert het Delta-weekend.

16_041382_DraakLustrum

…..Om ze in Rotterdam nog meer Draak-minded te maken houdt Philip de Koning Gans er op dinsdag 4 april zijn verhaal met veel plaatjes over 80 jaar Drakenklasse in Nederland. Borrel en hap vooraf. De Lezing begint om 19:30 u in de sociëteit van De Maas, Veerhaven te Rotterdam.

Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Philip via info@dragonclass.nl

…..Op De Kaag zit er groei in de lokale Drakenvloot. De aanwezigheid van de klasse tijdens de Kaagweek in 2015 en in 2016 heeft ter plaatse duidelijk meer belangstelling voor de Draak opgeleverd en er is sprake van een toename van het aantal Draken. Willem Middelburg, bij velen van ons bekend als Dubble W op de NED 361 met Willem Klomp, is sinds eind 2016 de nieuwe voorzitter van De Kaag. Willem is met zijn team bezig met plannen om een tweede zwaaikraan in Warmond neer te zetten zodat Draken, Regenbogen en Pampussen als ‘dry sailers’ er tijdens het seizoen kunnen worden gestald. Dat doen ze om nog meer klassen als deelnemers te krijgen voor de woensdagavondwedstrijden op de De Kaag met bier en bitterballen in de Kaagsociëteit na afloop. Altijd erg gezellig !! Net zoals de gezellige drukte en de intensieve potjes zeilen tijdens de Kaagweek. Dit jaar 13 – 16 juli.

IMG_1685

EEN TERUGBLIK OP 2016

…..De ALV 2016 zit er weer op. Per saldo 41 aanwezigen die het lief en (beperkte) leed van de NDC deelden.

…..Een trotse voorzitter blikte terug op 2016. Vooral de lustrumviering was een groot succes. Helaas te weinig belangstelling van de zeilende pers (alleen Zeilen besteedde er 1/3 pagina aan) maar wel 350 Drakenvrienden en Drakenvriendinnen op de receptie. Ook volop jeugdige zeilers die op deze manier de klasse hebben ervaren. Zowel op de wal als langs de waterkant. Ook bij de KRZV De Maas zal er nog aandacht aan het lustrumboek en aan de klasse worden besteed met een artikel in Maasnieuws.

…..De deelname aan de Kaagweek, o.a. met het mee laten zeilen van jeugdleden van De Kaag, heeft er inmiddels toe geleid dat er drie Draken op De Kaag een vlootje vormen. Ook de Braassemer Hans Kol gaat er ’s zomers zijn woensdagavondpotjes zeilen.

Als de te restaureren klassieker NED 160 De Oranje komende zomer te water mocht gaan, dan kan die daar ook ingezet worden voor extra promotie van de klasse. Yingling zeilers genoeg daar om kennis te laten maken met onze klasse.

…..Inmiddels vaart Pieter Heerema (vandaag 15 november 2016)  als 23e van de 29 deelnemers in de Vendée Globe op 789 nm achterstand van de leider, de Hugo Boss boot. Te volgen op Vendée Globe.com met positiekaartjes, koersen, weer etc. Zo te concluderen : heerlijk zeilweer vandaag met zo’n 10 knopen VMG en niet te heet rond de evenaar. Voor het geval Pieter onderweg tijd heeft met de SatComm in te loggen op onze website: VOORUIT MET DE ‘NO WAY BACK’,  PIETER !!

…..Voor diegenen die het winterseizoen gaan varen in Cannes of in Cascais: veel plezier daar. Voor de overigen: een goede winterrust gewenst met mogelijk een weerzien Mid Winter ergens langs de waterkant met tips over trim en harder en hoger.

Mooie Sinterklaas, vrolijk Kerstfeest en Happy New Year !

DE KLASSEVLAG: ALTIJD IN TOP IN DE HAVEN WANNEER JE DEELNEEMT AAN EEN EVENEMENT

ONK 2016 bij Muiden met 38 Draken, waaronder 10 buitenlanders

…..Het seizoen 2016 zit er op. De meeste boten zijn al afgetuigd en gaan op stal na een mooi Drakenjaar. Niet alleen een Lustrumjaar met een mooi Drakenfeest en een uniek Drakenboek, ook een jaar waarin we als land relatief veel buitenlanders als gast hadden. Het ONK 2016 werd daarmee een boeiend kampioenschap met volop strijd in de top 10.

…..Ook het teamzeilen kwam aan de orde. Een spelletje dat veel tactisch inzicht vereist en handig gebruik van de wedstrijdregels vraagt. Het leidt echt tot beter zeilen. Gaan we meer doen met de Muidense vloot en voor wie dat ook wil gaan doen.

…..Het buitenland bleek in 2016 voor veel Drakenmaten nog te ver weg. Alhoewel….Oostende met 10 Nederlandse Draken was feitelijk ‘om de hoek’ en een aanrader. Ook het zoute water met eb-en vloedstromen. Daar merk je als veld niets van als je dicht op elkaar vaart. De Bakker’s toonden er weer hun klasse met de NED 422 en pakten het Open Belgisch Kampioenschap. Ook de oudere maar uitstekende NED 398 viel in de prijzen van de Vintage Draken.

…..De Baldenaysee bij Essen is ook ‘ om de hoek’ en het Keulse bier van Axel Engstfeldt zeer smakelijk.  Alleen loopt dit stuwmeer vol met meer dan 20 Draken. Maar wel iets om in het achterhoofd te houden. Het was altijd een leuk weekendje uit voor de Alkmaarse Vloot in de jaren ’70.

…..Wat de ruimte betreft zit je op het Alkmaardermeer iets beter. Qua gezelligheid misschien ook wel. Met 10 Draken en 15 Regenbogen werd het seizoen aldaar op 8/9 oktober afgesloten in de bekende Alkmaarse sfeer. Gastvrijheid met een BBQ, gebakken eieren en kroketten. En moeilijke wedstrijden met heel weinig wind en dan ook nog uit alle hoeken. De Bakkers wonnen er (zoals verwacht) en Klaas Ruigewaard kreeg er de seizoensprijs: de Azijncup. En pas op in 2017 : Louis Keulemans komt sterk opzetten !

 De Bakkers wonnen de meeste prijzen in 2016

…..Ook een jaar met nieuwe toetreders, vooral afkomstig uit Kaagkringen. De NED 339 en NED 415 draaien inmiddels lekker mee in het veld en Erik ten Kley, zijn zoon Derk en Jeroen Walta zijn vaste gezichten geworden op de wedstrijdbanen. Ook de Kager en Oostergo-er Wiebe Brouwer heeft zijn verliefdheid op een Draak niet onder stoelen of banken gestoken en de NED 312 overgenomen van Jaap Bakker. Welkom in de klasse allemaal!

Hopelijk slaat de vonk ook over op andere wedstrijdzeilers uit het Zuid-Hollandse plassengebied.

Kaagweek 2016 met 9 Draken en twee  Kaagjeugd aan boord. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst !

17 september: een terugblik op het Lustrum

……Het waren weer mooie dagen met zon, een kalm windje en een mooi decor van Muiderslot en voorbij varende klassieke schepen en jachten. De buitenlandse vrienden zijn verguld met Muiden als lokatie. Er waren vooral korte broeken en elegante dames en heren in zeiltenue jaren ’40 te zien. Iedereen genoot van de ondelinge vriendschap binnen de Drakenclub.

……Het Lustrumfeest leidde tot veel complimenten en veel feestvreugde. Zowel oud, jong, ervaren en onervaren Draakzeilers genoten. De moederschepen en crews ook veel dank voor hun support, koele drank en soms zelfs lekkere hapjes.

……Tijdens de prijsuitreiking is de complete Muidense vrijwilligersploeg in het zonnetje gezet

……en kreeg Ann Dobbelmann voor haar niet aflatende support aan de Drakenklasse in organiserend en logistiek opzicht, een mooie foto van de NED 275 in actie op het IJsselmeer (met het logo 80 jaar)

Ze was zichtbaar geroerd door deze blijk van waardering en zoenen van de zeilers.

Ivo en Remco met Ann en de foto van de NED 275

……Voor meer foto’s wordt u verwezen naar Face Book ‘Nederlandse Drakenclub’. Ook om de serie ‘Drakenclub Privé’ te zien, gemaakt door onze secertaris tijdens het informele Drakendiner en onderweg naar het startgebied van het ONK.

……En eind september allemaal het zeiltijdschrift  ‘Zeilen’ kopen. Er komt en artikel(tje) in dit blad over het Lustrumfeest en het ONK

……De IDA Board vond ons Lustrumfeest ook zo’n mooi en uniek gebeuren dat we niet alleen de felicitaties kregen van IDA President Vasily Senatorov, maar ook dat ons nieuws is opgenomen op de home pagina van de IDA. Zie www.intdragon.net 

28 augustus

……De Lustrumcommissie zet de puntjes op de i voor het a.s. weekend.

36 Draken, oud en modern, Britten , Belgen, Duitsers en ook niet NDC-leden komen naar Muiden voor de pretwedstrijden, receptie en BBQ. Rond de 250 gaten voor ons verjaardagsfeestje. En meer dan 200 BBQ gasten.

Wat de pretwedstrijden gaan inhouden horen de schippers donderdag a.s. per email en op zatedag tijdens het palaver.

Er zijn inmiddels 8 motor-en zeiljachten gemobiliseerd om als begeleidingsschip van een Draken-eskader op te treden. Daarbij nog de nodige volg-en toeschouwersboten. En als het weer wordt zoals verwacht dan wordt het helemaal een mooie dag.

…..In ieder kan een crew  veel punten scoren tijdens de Pretwedstrijden met

– een mooie Draken-Picnic op uw Draak (er moet tenslotte ook geluncht worden die dag)

– één of meerder vrouwen aan boord

– jongeren aan boord

– (Oud) kampioenen aan boord

– Zeilkleding uit vervlogen Drakenjaren als tream-tenue.

8 augustus

……De invloed van professionals in de sport en bijkomend ‘unfair’ gedrag van sporters en kwakzalvers om meer kapitaal te verwerven is alom bekend. Maar dat de Belgische anti-doping autoriteiten een vrolijk gezelschap Drakenzeilers in Oostende op de korrel zouden nemen had toch niemand verwacht. De bemanning van de NED 398 was letterlijk en figuurlijk de ‘piespaal’ van de anti-doping controleur. Of ze bij een (vrouwelijke) arts even de broek op de knieën wilden laten zakken en met de benen wijd goed zichtbaar voor Madam in het potje wilden piesen. Het levert voor Imp Visser nog een spannend weekje op voordat de uitslag bekend is. Hij had nml als lunch op het water een power drink genomen en nog wat andere compacte energieboosters. Het zal toch wel heel bijzonder zijn wanneer de winnaar van de Belgische Vintage Cup wordt gediskwalificeerd wegens gebruik van stimulerende middelen…….

……De deelname van tien Nederlandse Draken in Oostende werd zeer gewaardeerd door onze Zuiderburen. Maar ook door de deelnemers zelf. Het was een fantastisch kampioenschap met schitterend zeilen, heerlijke happen van het restaurant team van de North Sea Yacht Club, super gezellige ponton-happeningen met Brugse Zotten aangeboden door een team (toerbeurt ?) en dat alles in de sfeer van ‘fair sailing’ met allemaal prettige familieleden van de Internationale Drakenfamilie.

……Het festijn bood ook gelegenheid de banden met onze Drakenvrienden in Zeeland aan te trekken. Louwrens van Swaay met zijn ‘Draekje van Tholen’ (NED 374) en Wessel en Netty Liezinga met Weerga (NED 330) willen de kar gaan trekken om in de zomerperiode 2017 een evenement te organiseren vanuit Zierikzee. Maar dan moet de vloot dat ook wel willen. De Belgen komen in ieder geval. Mooi punt voor de eerstkomende ALV.

……De Weerga, ook bekend als IRC racer, heeft zijn vuurdoop in Oostende wel gehad. En met een steile leercurve. Want van fouten leer je het beste. Maar met Netty heeft de vloot er weer een kanjer van een Drakenvrouw bij. Wessel is van plan om wat meer in Muiden te komen trainen. Kan zijn zeilmaat Frits Daarnhouwer hem nog wat Drakenkunstjes leren.

The new kids on the block : De NED 330 Wessel en Netty Liezenga met hun Oostendse Zeilmaat.

……Over de rit naar Oostende en terug met een Draak zei Michiel van Dis : Het maakt weinig uit of je naar Aalsmeer rijdt of naar Oostende. De meeste tijd gaat toch zitten in het aftuigen en optuigen. En gelijk heeft hij. Zelfs met zomer en massa’s dagjesmensen aan de Belgische kust was de NED 398 in 4,5 uur terug in Muiden met een fantastische herinnering aan een TOF evenement.

……Op velerlei verzoek is er nu ook een Nederlandse Drakenclubvlag. De D met de sierlijke krul. Hij werd fier door de tien Nederlanders in Oostende net onder de top van de mast gevlagd. Tijdens de Lustrumviering en ONK hopen we de hele vloot met deze vlag in top te zien.

19 juli

……De Kaagweek 2016 zit er weer op. Met dank aan Aeolus voor mooie wind, dank aan Erik en Annemarie Ten Kley voor hun gastvrijheid als moerdeschip inclusief Erik’s verjaardag met veel appeltaart, dank aan Huib Bannier die drie Draken van de Westeinder naar De Kaag en terug sleepte, dank aan Evelyne Bakker die met veel ‘Koek en Zopie’ ook langszij de Grand Banks van Huib kwam tijdens de pitstops, dank aan de organisatie en havenmeesters van De KWV De Kaag voor de logistieke ondersteuning en dank aan het wedstrijdcomitié o.l.v. Rob van de Hoogen die ons met zijn boeiende banenkaart na iedere start in relatief veilig vaarwater op de plas wist te manoeuvreren.

……Hoe gezellig het ook was en hoe lekker we ook hebben gezeild, de eerste pot op zaterdag verliep voor twee Drakenmaten niet geheel vlekkeloos. Hans van der Laarse kreeg en klapgijp tegen zijn hoofd en ging zelfs overboord. Iedereen vol zorgen over de blauwe plekken van Hans, hetgeen uiteindelijk gelukkig meeviel, zodat de NED 282 weer volop in de aanval kon gaan.

……Wat er in de hitte van de strijd bij de keerton na het spinnakerrak in de NED 275 gebeurde met Christiaan Klinkenberg is niet helemaal duidelijk geworden. In ieder geval ging ook hij overboord tijdens een gijp,maar wel in het zicht van de rescue-RIB. Jasper ten Kley aarzelde geen moment en haalde Christiaan als een grote snoek binnen en zette hem weer terug aan boord van de NED 275.

……Er was ook weer een Drakenmaaltijd voor de liefhebbers op het terras van de ‘Good old Kaagsoos’. Met prijzen voor de jeugd en Jeroen Walta die nu ‘qualified crew member’ op het voordek is, ook met gekleed-zwemdiploma.

……Die man van ‘Hoe Heurt Het’ had men kennelijk ook ingehuurd voor het Kaagfeestje. Tsjaaa…dan loop je als ‘Konings-klasse’ het risico te worden geprofileerd als de ‘chique jongens’. Maar dan wel ‘chique jongens’ die als enige klasse de Kaagjeugd aan boord had. Want wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst !

……We vroegen ook aan Pieter Heerema wat zijn zeilplannen na de Vendée Globe zijn. Pieter sprak vol enthousiasme over dit avontuur tijdens een ‘langszij’ op zaterdagmiddag. We moeten niet uitsluiten dat Pieter volgend jaar weer één van zijn Draken gaat tuigen voor leuke wedstrijden.

……Hans Kol en zijn zoon Bram hadden het ook weer erg naar hun zin, net zoals eerder dit jaar op de Westeinder. Hans gaat zich inzetten om in 2017 na de Kaagweek een weekendserie op de Braassemermeer te organiseren. Dan zijn de Draken na jaren ook weer eens terug waar in 1936 de eerste grote wedstrijd van de klasse werd gehouden.

……Over twee weken gaan we onze borst nat maken voor het zoute water bij Oostende. Maar liefst 10 NED-dies trekken naar het zuiden, inclusief onze twee Zeeuwse Drakenvrienden: Laurens van Swaay  (NED 374) en Wessel Liezinga (NED 330).

Met 12 Belgen, 4 Britten en één Duitse boot gaat het een mooi Drakenfeest worden met totaal 27 deelnemers. Xavier Vaneste, de brouwer van het Brugse Zotte bier, heeft zijn ketels al goed opgestookt voor bij de Zeeuwse mosselen met friet !

28 juni

……De wens van Pim gaat vervuld worden om ook in augustus mooie potten te kunnen varen. Alleen is het wel een klein stukje rijden. Maar liefst 10 Nederlandse teams hebben zich tot nu toe ingeschreven voor het Belgisch Open in Oostende. Dat gaat daar een ware invasie worden. Steven Vermeire, de voorzitter van de Belgische Draken, is er verbaasd over en vroeg zich af of dat allemaal door een grote fles champagne komt……

21 juni

……De langste dag. Maken we ons op voor een hete zomer ? Met het EK in Sint Petersburg als eerste grote event ?

In Zweden is het vandaag feest met blonde dames en kaarsjes; in Frankrijk met muziek en vuurwerk. In de klasse zijn ze in Thun aan het opruimen en in Deauville aan het optuigen, waar Team Wissenraet de titel van 2015 gaat verdedigen.

……De Kaagweek-deelname staat inmiddels op 6 boten, mogelijk zelfs 9. Het is leuk dat de nieuwste Draakzeiler en oud-Yingling zeiler/Kager Jan-Paul van der Meeren met Jelle Dingemans in de NED 210 mee gaat doen. Het doel van de missie is meer Yingling-zeilers in een Draak te krijgen. Dus hebben we hopelijk een goeie ambassadeur aan Jan-Paul.

……In de J-70 klasse gebeurt ook van alles. Inmiddels een ‘One design Class’ met zo’n 1000 bootjes wereldwijd. Ook met veel belangstelling van Pro’s. En dan niet alleen de ISAF-definitie. Er wordt nu al geklaagd door vele subtoppers dat de betaalde krachten (broodzeilers dus) de klasse hebben geconfisceerd, althans alle prijzen winnen. Op www.sailingscuttlebutt.com wordt het allemaal breed uitgemeten. Van een volledige ‘ban’ voor broodzeilers tot een genuanceerder standpunt. De laatste inbreng lijkt een mooi compromis, ook voor onze klasse.

…..Een nieuwe J-70 is overigens bijna net zo duur als een z.g.a.n. nieuwe Draak. Zo’n € 70.000 met trailer en een stel mooie zeilen.

30 mei

……Het was, zoals Diede het op de FB-pagina noemt : Champagne weer om te zeilen. De eerste korte broeken van het seizoen presenteerden zich, maar op het startschip was het aan de kleding te zien toch frisjes.

…..Dick van de Poll kon zich onder de straffe leiding van Jan Willem (volgens Ben geen echte Vlaming) niet zo uitleven met de munitie als onder de regie van Jan Romke. Het was wel beter voor het budget van de afdeling artillerie.

…..Pim verscheen in een geheel nieuwe Musto zeiloverall met een modieuze oranje rits. Mischien in de euforie van de eindoverwinning of met een aandrang om zijn zeilpak op waterdichtheid te testen nam hij een duik na de start van race 3. De watertemperatuur was volgens Pim aangenaam en de DNF was aftrekbaar.

……Ivo heeft Duits-Nederlandse vrienden uit de grensstreek verleid tot de aanschaf van een mooie GER 1167. Ze voelen zich al helemaal thuis in Muiden en hebben besloten met hun boot in Muiden te blijven om er met de lokale Draken te trainen. Eén van de teamleden is Jos Vaes, een expert in polyester. Hij maakte niet alleen een verhoogde vloer voor het kabouterhuis (NED 275)  hij gaat ook materialen sponsoren voor de restauratie van De Oranje. Kijk, dat zijn nog eens leuke nieuwe Drakenvrienden !

…..De gezamenlijke maaltijd met Drakenvrienden uit verre landen is weer zeer op prijs gesteld en leidde tot mooie onderlinge dialogen. Ook met de leden van het RC aan een aanpalende tafel. Overigens ook lovende woorden voor het voltallige RC voor  het managen van een goed ge-oliede serie wedstrijden.

……En het laatste nieuws is dat Jan-Paul van der Meeren onlangs de NED 415 heeft gekocht en inmiddels op het DCM is ingetrokken. Jan-Paul is een Yingling zeiler die groot is geworden op De Kaag. Hij droomde van groter water en mooie internationale potten. Na een introductie door Philip en een proefvaart met de NED 398 was hij verkocht en spoedde naar André om daar de Alecto NED 415 aan te schaffen. Voor Gerhard: Hij had al een trailer ! En voor allen: Jan-Paul is jong, heeft een jong team en is ambitieus !

16 mei

……Het was tijdens het Pinkesterweekend met Noordpoolomstandigheden even wennen na het subtropisch weekend er voor. Het was ruig op zaterdag. De dag dat de bokken van de schapen werden gescheiden, zoals oud Europees kampioen Draak 1979 Ed Frech vaak opmerkte. Diverse boten hielden het voor gezien op zaterdag en maar liefst 7 boten kwamen voortijdig terug vanwege een noodzakelijke reparatie. En de bokken waren blij dat de Race Officer ze maar twee korte baantjes op het water hield, zodat ze ook snel bij de kachel aan de B&BB konden.

……Het is toch vrij uniek dat we dankzij ‘De Oranje’ beschikken over een werkplaats op 30 meter van de DCM-kraan waar twee Drakenvrienden met gouden handjes de mankementen van enkele boten konden repareren. We mogen aannemen dat de betrokken eigenaren een donatie hebben geschonken aan de kas van ‘De Oranje’. In ieder geval hulde aan Ferrie en Rob voor hun bijdrage aan de (nood)reparaties van de Draken.

……De Muidense Drakenvloot vierde tijdens dit weekend de 2e prijs als vloot in het kader van de Five Nations Cup 2015. Samen met Drakenvrienden uit Aalsmeer, Alkmaar, Essen en Oostende werd de 3-liter grote JEROBEAM Champagne door Pim (namens de NED 345) en Ivo (namens de NED 275) geopend. Het werd daarna een vrolijke avond, waarbij de jongste generatie Drakenzeilers in het zonnetje werd gezet en een vrolijke foto werd gemaakt van de feestvierende Drakenvrouwen, Drakenheren en Draakzeilende kids.

……Op Pinkstermaandag was het eindelijk lekker zeilweer. Nog wel koud als je stil zat. minder leuk voor de boeienleggers van het Race Comité en dat tijdens een dag met drie races onder leiding van Jan Romke die tegelijkertijd zijn examen deed als Principal Race Officer. Nog in de goede stemming van de vorige avond besloot de vloot collectief de examenkandidaat te verrassen met een General Recall door allemaal 30 seconden te vroeg te starten. Het werd de juiste trigger voor Jan Romke om tijdens de volgende potjes een complete vlaggenparade te houden waarbij zijn voorkeur voor zwart opviel. Het werd uiteindelijk weer een mooi evenement waarbij de vriendschapsbanden met de Duitse en Belgische zeilers zijn versterkt. De Nederlandse Drakenvloot is van harte welkom in Essen half september, na het ONK. Ze hebben een vloot van 25 Draken op de Baldenaysee en ook buitengewoon lekker Keuls bier, zoals wij van Axel weten.

……Bij de inschrijving (omstreeks eind juni) voor het lustrumfeest 3 september ontvangt iedereen een bestelformulier van GaastraPro om zijn/haar Polo en/of Pullover met Lustrumlogo te kunnen bestellen.

……Ook de Drakenvrouwen pasten hun polo-maten. Voor Rosalie van Aspert was een Medium Poloshirt beter dan een Small. Kleine meisjes worden Drakenvrouwen, Quirin !!

1 mei

……De Bakker’s waren het eerste weekend in Muiden (ook weer) de sterksten, alhoewel André Dupon c.s. hen wel behoorlijk op de hielen zat en team Wissenraet op de tweede dag met 2x een ééntje weer in de ‘groove’ is gekomen.

……Aan de omstandigheden lag het niet dit keer. Hoeveel mooier zeilweer kan je wensen ? Fris, pittig voorjaarsweer met een vrij constante en licht oscillerende wind. Met winddraaiingen door Pampus voor de insiders of de mazzelaars. Alle 16 deelnemende teams en ook de vrijwilligers op de rubbers en op de Vlaamse Gaai, hebben genoten.

……Bij afwezigheid van Harm, Ed en Roald (Family & Friends first) toverde de 398 dit weekend tot veler vreugde ‘good old’ Cees Nater uit de hoge hoed. Cees genoot de eerste dag van leuke potten in de voorste gelederen en op de tweede dag vooral van het mooie zeilweer en van de vele oude vrienden.

……Jeroen Walta kon eindelijk zijn eerste complete serie van zes potten op zijn naam zetten aan boord van de 398. De derde race wel met een nat pak, maar dat overkomt bijna iedere Draakzeiler wel eens. We weten nu in ieder geval dat het zwemvest van Jeroen deed wat het belooft en dat de M.O.B. manoeuvre van Cees 100 % was, zoals zijn stuurmanskunst…..

……Inschrijven voor wedstrijden blijkt geen prioriteit te zijn voor verbaal actieve wedstrijdzeilers. Of is het wachten op de laatste plaatjes van Windguru voor een final ‘GO / NO GO ‘ ?

Schrijf NU alvast in als je toch al van plan bent te gaan varen tijdens de weekends van de komende series voor de GP Stad Enkhuizen. Ook al is het maar 1 dag van de 2. Zoals Frank van Beuningen dit afgelopen weekend deed. BRAVO FRANK !

Of zoals de NED 300 die over 2 weken geen stuurman heeft. Cees Nater is al weer in beeld.

Is er een meer algemeen bemanningstekort ?  Bel dan of mail naar Philip de KG (info@dragonclass.nl of 0654 600 099)

Die weet vast nog wel een Draakzeiler voor je.

Muiden 24 april

……Na de drie series met winterse buien in Aalsmeer was er het weekend van 23 en 24 april de Clinic o.l.v. Stavros in Muiden. 25 Draakzeilers met helpers genoten in Muiden ook van winterse buien en een warm welkom. Gezelligheid in de Pampusbar met sportieve roeiers die met respect keken naar het stoere Drakenvolk. Zeven Draken deden mee. En ‘De Groene Draeck’ koos ook het ruime sop. Weer of geen weer. Het bruist volop in Muiden met een kern van de oude en een nieuwe generatie watersporters.

……Af en toe voeren de boten met een vierde man aan boord. Olivier Bakker als opstapper en coach aan boord. En dan gingen de boten met lichtgewichten ineens harder met de straffe Noordwester die de lage wal bij Muiden onstuimig maakte. Niet alleen door het bijstellen van de trim door Olivier; ook door meer gewicht aan de hoge kant.

De ‘Brave Haerts’ die aan de clinic van Stavros deelnamen.

…….Nieuwe zeilers maakten kennis met de bediening en de stevigheid van de ‘tank’ onder de open kielboten, zoals een jeugdige 29-er kampioen van de Muidense vloot ons troetelkind noemde. Maar hij genoot wel van ‘de tank’ die gebouwd is om op groot en ruw water vol gas te kunnen knallen. Hij sprak na afloop dan ook met meer eerbied over ‘De Koning der Open Kielboten’.

……Het was naast subtiel zeilen met shiften tussen de buien door vooral overleven in de buien met uitschieters boven de 30 knopen. Iedereen bleef heel en de spulletjes ook. En dankzij goede pakken hadden we geen last van hagel en natte sneeuw. De deelnemers hebben er weer het nodige van opgestoken. En ze zijn beter voorbereid op de lastige IJsselmeer golven met het oog op de volgende series vanuit Muiden.

…..Ferrie de Vries is duidelijk de spullenbaas in Muiden. Met zijn rubberen Joker en 150 PK plus vier eigen Skippyballen met een anker faciliteerde Ferrie de Drakenzeilers met een startlijn en een bovenwindse spreader. VEEL DANK FERRIE !!

…..De oudste dochter van Quirin van Aspert kreeg haar vuurdoop in de NED 419 als vaste bemanning tussen Quirin en Louis Keulemans. BRAVO ROSALIE !! Het is allemaal op beeldmateriaal vastgelegd.  Reinier Wissenraet, met support van Pim ten Harmsen van der Beek, maakte een mooie video van de practice races en diverse overstagmanoeuvres. Te zien op Facebook ‘Drakenvloot Muiden’ en binnenkort ook op Facebook van de NDC.

……De NED 390 ‘Ruigevaer’ zag bij binnenkomst op de Vechtmond met een vlagerige stijve noorderbries de restanten van de driemaster ‘Elizabeth’.Waren het hormonen van de ‘ Ruigevaer’ of was het vermoeidheid van de bemanning? Het neerhalen het grootzeil wilde even niet. ‘Ruigevaer’ penetreerde daardoor bijna het achterschip van de restanten van de ‘Elizabeth’. Met straffe hand en zeemansgeluk kon Klaas zijn mooie Draak nog net van een onbestemd avontuur redden. En we weten nu ook dat je met een Draak nog vlak langs de ‘Elizabeth’ kunt varen.

….. De NED 398 kwam tijdens één van de laatste practice races zowaar als eerste bij de boventon. Daar had Philip wel een konijn voor uit zijn zeilmuts getovert. De beste jeugdzeiler van Muiden aan het roer. Wie weet worden er nog meer jonge toppers uit zijn muts getovert. Op 7 mei houdt hij samen met Nick de Jong ‘ Open Drakenhuis’ voor de Muidense jonge zeilers.

……De Vaarkrant van 23 april had zowaar nieuws over de Drakenclub. Dat was lang geleden

Aalsmeer, 17 april

……Er is in Aalsmeer weer heel wat afgepraet. En tijdens al dat gepraet draaide de catering overtime met Berenburg. Dat gaan ze in Oostende tijdens het BOK ook schenken samen met Brugse Zotte. Xavier is er knap verzot op geraakt.

……Er was ook veel tijd om te praten want velen bleven aan de wal omdat het af en toe poeierde van de wind en bemanningen aan het begin van het seizoen liever rustig inslingeren. Zeker de nieuwkomers. Gelukkig zijn dat er de nodige.

……Er was ook een Drakendiner waar het thema ‘ Split Level Draak ‘ tot grote hilariteit leidde. Nog even en een verbouwde surfplank kan ook dienen als opstap voor kleine mannen met diepe kuipen.

……Er was ook aandacht voor de vele krantenartikeltjes die Theo van Mierlo schrijft over ons sportieve gebeuren. Helaas blijft dat een lokale Aalsmeerse aangelegenheid. Maar hopelijk komen de Draken ook weer eens in het landelijke nieuws. Of in het Belgische nieuws. Dat zou helemaal TOF zijn !

…..Er waren ook weer de bekende zoektochten naar bemanning. Daar kampen schippers al jaren mee. Gelukkig melden zich steeds meer nieuwkomers. Maar die moet je niet meteen met windkracht 6 – 7 het ijskoude water op sturen in een competitief veld met zo’n 20 boten en lekkere windvlagen uit alle kanten. Dat leidt alleen maar tot krassen en andere werkzaamheden. Misschien wat wedstrijdjes voor beginners organiseren ? Of weer een A en B klasse met promotie en degradatie ? Of een handicap verrekensysteem zoals de golfers dat kennen ? Dan hebben de besten ook weer eens een kans om de FL te worden.

…..In Alkmaar komt de Azijn Cup weer in beeld. Er zijn er een paar in Alkmaar die het handig aanpakken. Eén boot in Muiden en één boot in Alkmaar. Dat scheelt een hoop gedoe. Meer Draakpooling ??  Mooi plan om zelf in gang te zetten.

…..Tijdens het aftuigen werd door velen gesproken over het volgende weerzien en de over code van het hek van het Drakencentrum in Muiden. 19180 voor diegenen die het niet meer weten.

…..En zo zijn we weer lekker begonnen en gaan we er een mooi seizoen van maken met een groot Drakenfeest voor de hele Drakenfamilie op 3 september a.s. Diverse klassieke Draken worden al opnieuw in de lak gezet !

SAVE THE DATE 3 SEPTEMBER !! en voor iedereen van de WVA : ZEER BEDANKT EN TOT DE VOLGENDE POT