Nederlandse Draken Club Logo

Drakenpraet mei 2020

10 May 2020 om 20:57

Corona-tijden

We kunnen gerust stellen dat het Corona virus niet alleen de samenleving en economie lam legt, ook in de zeilerij is het tobben en dagdromen.
Alle wedstrijdseries – vooralsnog tot september – gecanceld.

Het begon al in maart met het cancellen van de Clinic die Pieter Heerema aan een grote groep belangstellenden zou gaan geven op de Westeinder en het cancellen van de doop van de ‘Douzement’ NED 435 , voorafgaand aan de gecancelde Grand Prix Aalsmeer 2020.

Geen glorie-doop voor de NED 435 ‘Douzement’

Jan en zijn jongens hadden deze 12e Draak in de Draakhistorie van de familie Bakker vol trots klaargemaakt. Ze zouden in Aalsmeer tonen dat Jan, Olivier en Dominic ook in hun nieuwe aanwinst (de voormalige Petticrows DEN 422 van Jens Christiansen) goed voor de dag zouden kunnen komen. Zeker tegen de NED 432 (Van Dis c.s.) en de NED 390 (Ruigewaard c.s.) die ‘overwinterd’ hadden in Villamoura  (Algarve, Portugal) en daar de fijne kneepjes van Pedro Andrade hadden geleerd.

Beschrijving: Macintosh HD:Users:imac:Desktop:12e .jpg

De ‘Douzement’ staat er dezer dagen wat verloren bij op het terrein van Marc Blees aan de Uiterweg in Aalsmeer. En inmiddels hebben de eigenaren – met de drie dames erbij – de boot gedoopt tijdens een Facebook sessie met Stavros. Stavros blijkt iedere maandag iemand voor zijn ZOOM te halen. Ook leuk. (te zien via de website van de IDA)

Het was in ieder geval een mooi Draken-familiefeestje.

Beschrijving: Macintosh HD:Users:imac:Desktop:Douzement 1.JPG

Wel varen, maar met ‘beperkte’ bemanning !

Het verbod om evenementen te houden sloeg hard toe. En het verbod om alleen in familieverband aan boord te zitten of met maximaal 3 personen van verschillende families en dan op meer dan 1,5 meter, betekende dat de meeste Draken ‘op stal’ bleven staan.

Terwijl jeugd tot 18 jaar met Lasers, RS Feva’s en Opties weer aan het trainen is gegaan sinds begin mei en op diverse plassen de eenmansboten zoals Finnen en12-voets jollen genieten van vrij water, waren er toch enkele Draakzeilers voorzichtig actief. Vooral de leden met een nieuwe / andere boot.

Beschrijving: Macintosh HD:Users:imac:Desktop:398.png
NED 398 nu in Friesland

Zo is de NED 398 half maart overgegaan in ‘Friese’ handen. NDC-lid Hari Dattatreya, gelinkt met oer-Draakfamilie Dudok van Heel, verwisselde zijn Börrensens uit de jaren ’70 voor de in de vloot bekende NED 398. Vanuit het schone dorp Elahuizen aan de zuidkust van de Fluessen kon hij met zijn zoon al tijdens het mooie voorjaarsweer het water op.  Het schijnt dat er nu totaal vijf Draken in Elahuizen komen te liggen, zodat er wellicht het begin van een ‘Friese Drakenvloot’ gaat ontstaan en Hari wil die kar wel trekken, samen met Rob Dekeukeleire die er veel komt op bezoek bij zijn moeder die aan de haveningang woont. Rob heeft er zelfs een privé-ligplaats voor zijn NED 185.

In Muiden is de NED 369 door Ferrie de Vries verkocht aan het KNZ&RV lid Toleiv Trimborn. Toleiv, alias Tol, is oud jeugdtrainer en verwoed off shore racer met zijn Swarte Swaen, een Swan 39. Tol liep al een paar jaar verlekkerd naar een Draak te kijken wanneer hij er langs liep naar het jeugdhonk op de Noordkop in Muiden. Maar hij had het nog te druk om naast werk en Swan ook nog Draak te varen. Inmiddels is hij met zijn zoon Friso de meest fanate Muidense Draakzeiler. Want hij had zich verheugd op deelname aan de GP Stad Enkhuizen ofwel de Muidenserie van de NDC. Maar ja… die was ook gecancelled.

Beschrijving: Macintosh HD:Users:imac:Desktop:185 Aalsmeer 1.jpg
NED 247 en NED 369 tijdens tuning en training bij Pampus

Op de Westeinder is Inky Lampe lid geworden van de WVA en hebben Rob en Inky daartoe de NED 185 in Aalsmeer gestald. Ongeveer ‘om de hoek’ voor hen. Ze hebben er al diverse malen getuned met de NED 282 van Reinier de Jong die altijd kan terugvallen op zijn dochter Maaike als bemanningslid en met de NED 435 en de ‘Bakker Boys’.

Beschrijving: Macintosh HD:Users:imac:Desktop:185 en 282 Aalsmeer.jpg
NED 185 op Westeinder in training met NED 282

Philip de Koning Gans en Rob De Keukeleire gaan dit seizoen vanuit Muiden met de NED 160 ‘spelevaren’, waarbij slechts met 2 man aan boord kan worden gevaren rekening houdend met de 1,5 meter afstand tussen stuurman en voordekker. (Gaat prima in de kuip van de Oranje)

Beschrijving: Macintosh HD:Users:imac:Desktop:9 mei 2020 Philip Oranje.jpg

Philip heeft nog een ‘klasje’ van vier Muidense leden in de wachtkamer die graag willen leren varen in een Draak. Dan kan pas als er meer verlichting komt van de afstand-regels. Verder dan het toesturen van de link van de diverse ‘Tuning Guides’ is het nog niet gekomen. Wel staat de NED 160 inmiddels getrimd en al op de Noordkop in Muiden en heeft Philip op 9 mei kunnen tunen met kleindochter Pien aan boord tegen de NED 247 met Marc van Bemmel  met dochters Fien en Saar en de NED 369 van Tol Trimborn met zoon Friso en Thomas van de Brekel die veel bij hen thuis verblijft.
Alle vijf zijn ervaren Laser-zeiler en Pien heeft daarbij het ONK Yingling en Draak 2019 al in de knip. Naast de Fastnet ervaring van Saar, Friso en Thomas hebben we met deze vijf jonge generatie zeilers hopelijk ook meer aantrekking als klasse op andere jongere zeilers.

Hoe leuk was het om met drie boten de trim en snelheden te vergelijken.
Ouderwets genieten.

Beschrijving: Macintosh HD:Users:imac:Desktop:Muiden 9 mei 2020 160 en 247.jpg

Ook bij de AZRV op het Alkmaardermeer zitten de DRaakzeilers niet stil. Zo is er sinds 5 mei de THABé Corona Seizoen 2020 wedstrijd voor Drakenteams met slechts twee man crew uitgeschreven. Details zie hierna.

Het is een initiatief van Pim ten Harmsen van der Beek (creatief als altijd) om voor € 10 euro een poging te doen de snelste tijd te maken voor een vastgestelde route.  Bewijs te leveren met foto van de passage van een merkteken waarbij de stuurman zichtbaar is. Dat wordt klapgijpen en fotograferen tegelijk. Leuk om die foto’s te zien. De winnaar krijgt de pot en schenkt die aan een goed doel. Het echte doel is natuurlijk : uren maken en lol hebben in de Draak, ook al is dat met een beperkte bemanning.

Beschrijving: Macintosh HD:Users:imac:Desktop:Muiden 9 mei 2020 160, 247 en 369.jpg

Beperkingen leiden tot nieuwe mogelijkheden en uitdagingen

Er zijn in diverse media al paralellen getrokken tussen dit Corona-tijdperk en de bezetting tijdens WO 2. Als schrijver van de 80- jarige historie van onze klasse moest ik er ook aan denken. Vooral aan de vindingrijkheid van de toenmalige Draakzeilers. Ze lieten zich niet weerhouden door de beperkingen en zochten naar oplossingen om zo lang mogelijk te kunnen blijven zeilen. Reizen naar het buitenland was taboe en de meeste Nederlanders met een boot leefde in een periode van economische voorspoed na de crisisjaren ’30. Dat leverde de nodige nieuwe boten op en allemaal goede tuigen.

De Muidenaren vertrokken ‘en masse’ naar de Westeinder toen het IJsselmeer spergebied werd. Op De Kaag werd na de schrik van mei 1940 de hele zomer van 1941, 1942 en 1943 ieder weekend gevaren. Onderlinge potten, de 8-uurs wedstrijden, puzzeltochten en zelfs nachtwedstrijden. De Draken van de Kaag gingen ook ‘ zeilend’ op bezoek bij hun Drakenmaten in Akersloot. De verhalen via hun nazaten zijn nog steeds kostelijk en ruiken nog naar Alkmaarse jajum.

Je kon toen ook op bestelling met een voedselbon een natje en droogje krijgen bij de Kaagsociëteit. Ook al was de ‘Soos’ op last van de bezetter gesloten.

Dat afhalen van een ‘natje en droogje’ voor consumptie aan boord kan daar nu ook weer in Corona-tijden. De Kaagsoos is dicht , maar de catering mag er wel bitterballen bakken.

Zo gaat het binnenkort ook in de Roef van de AZRV en bij de Wouden op het Alkmaardermeer.

Waar een droom is,  is een wil en een weg. 

Zoals het initiatief van Pim ook toont. (Details hieronder)

Kortom: niet bij de pakken neer zitten. Te water met die Draken !

Keep on Dragon sailing and stay safe !

Philip de KG

( NB : alle foto’s van zeilende Draken genomen op 9 mei 2020)