Nederlandse Draken Club Logo

Drakenpraet juni/juli 2020

25 June 2020 om 23:14

Trossen los per 1 juli

Gelukkig lijkt het Corona-virus nu, eind juni, behoorlijk onderdrukt te zijn. Het laatste nieuws is dat per 1 juli weer met meermans-boten mag worden gevaren. Zelfs wedstrijden / evenementen mogen weer !

Het was ook niet tegen te houden. Want op diverse plassen en wateren waren de wedstrijdzeilers en de grote massa sloepvaarders niet tegen te houden. Het Corona-virus lijkt een hekel te hebben aan frisse Hollandse, Zeeuwse en Belgische (zee)lucht. Houden zo !

Na het ‘bijpraeten’ in mei bleef het tobben met de Corona-regels. Vooral de vraag hoe je in een Draak, roeiboot, Regenboog of wat dan ook moet varen op 1,5 meter afstand. En de vraag of uitwonende kinderen nog steeds tot een huishouden behoren als ze thuis de was komen doen. En hoe het zit met een vriend van de zoon die veel bij zoon logeert? Kan die vriend als bemanningslid meedoen? De uitleg was simpel. Draken varen tot 1 juli met twee bemanningsleden. En dat dezen ze. 

Muidens A-TEAM op 21 juni

Ieder weekend waren er tenminste vier boten actief op het Markermeer. De NED 305, een mooie cold moulded die Bram de Wilde koesterde in Cannes, is nu eigendom van een enthousiaste zeiler die zijn zoon, dochter en vrouw ‘Draak minded’ aan het maken is.  De oude rotten in de Muidense vloot helpen hem daarbij. En nog even en die mooie elektro buitenboordmotor wordt vervangen door een paar nieuwe zeilen een een peddel.

Zo ook de NED 210 die in handen is gekomen van de nog jong ogende gebroeders Van Essen.

Zo waren er op 21 juni totaal zeven Draken aan het trainen. Vier ervaren duo’s en de twee nieuwkomers die met coaching van Philip de KG in de NED 160 leerden wat de zeilvoering vereist om hoog en hard te gaan. De 160 had ook een enthousiaste Muidense dame aan boord die vroeger Valk had gevaren en droomde van een Draak. Het belooft wel wat met nog enkele zeilers die in de Muidense vloot willen gaan bemannen.!

Er werd in ieder geval volop over ‘gepraet’ bij het invallen van de kortste nacht van 2020 in Muiden.

Ook op het Alkmaardermeer bruiste de creativiteit volop om leuk te zeilen. Draken, Regenbogen, H-Boten en 12 voets jollen deden er de onderlinge potjes met bemanning op 1,5 meter. In een jolletje uiteraard geen probleem. Wat dat betreft is het een top seizoen voor de diverse Jollenklassen. Op De Kaag is zelfs sprake van een ware ’revival’ van de Finn en de 12-voetsjol. Een veld van 20 bootjes is er inmiddels de standaard.

Naar verluid heeft de voormalige secretaris van de klasse nu ook weer een courante Finn en deed hij zelfs mee met een clinic van Cees Nater en Ronald van Vianen in een 12 voets jol. Maar geen vrees voor ontrouw aan de klasse. Philip vaart toch het liefste in een Draak. En dat zal ook voor onze Nederlands kampioen gelden. Want als het oog niet bedriegde was ook hij met een Finn bezig langs de Warmondse waterkant. In ieder geval uitstekende training om gevoel voor wind en subtiel sturen te houden. En niet alleen op de Kaag. Ook op Loosdrecht, Alkmaardermeer en Aalsmeer wordt volop ge-Jold en ge-Finnd door Draakzeilers en oud-Draakzeilers.

BENELUX `a GOGO

Het bericht van het bestuur inzake de BENELUX CUP is met groot applaus door diverse teams ontvangen. Hoe leuk is het voor Draakzeilers om binnen drie uur rijden in een groot veld met elkaar te kunnen sparren en de gezelligheid met elkaar te delen. En zeker nu de 1,5 meter in de buitenlucht na 1 juli geen issue meer is. Er waren wat geluiden dat veel makke schapen in de North Sea Yacht Club in Oostende een ‘no go’ item zou zijn. Maar die druk is nu van de ketel. Uiteraard moet iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en eigen keuzen maken. Maar wat onze Belgische vrienden in augustus bieden aan wedstrijden en vertier is toch wel heel aantrekkelijk ! Dus… op naar de Brugse Zotte Cup en/of de Duvel Cup en/of het Belgisch Open. Er zijn nog voldoende appartementen in Oostende aan Zee om een paar weken Belgische gastvrijheid te genieten !

Vooruitlopend op het ONK en de Tune Up 2020, ook onderdeel van de Benelux Cup, wordt in Muiden al nagedacht hoe het nieuwe zeilwedstrijd comité ervaring kan gaan opdoen. Zoals onderlinge wedstrijden voor Draken en J-70’s. Ook goed om de logistiek in Muiden scherper in beeld te krijgen voor de komende evenementen in september. Want zo’n 40 Draken is wel een hele logistieke uitdaging in Muiden en voor de Koninklijke ! Wij wachten af met welk format onze Muidense vrienden voorgaats komen.

Hoe gaat het internationaal ?

Op de IDA website staan diverse sombere berichten, zoals de gecancelde Dragon Gold Cup in Kinsale (Ierland) . Maar ook nieuwe lonkende perspectieven voor de meer ambitieuze bemanningen. 

De Régate Royal in Cannes eind september belooft weer een mooi zeilfestijn te worden en de nieuwe IDA voorzitter heeft als Monegask soepel geschakeld met San Remo om de “Rivièra Cup” in het voorseizoen 2021 nieuw leven in te blazen. Monaco, Alassio, Imperia en San Remo. Niet alleen mooi zeilen, maar ook heerlijke pasta’s met zeebeestjes gedrenkt in de Prosecco….

Dan is er ook nog de Villamoura Cup inclusief enkele clinics bij Pedro Andrade. Kortom….als we het najaar en de winter Corona-vrij doorkomen lijkt ook de Drakenwereld weer in de normale stand te komen voor een veelbelovend seizoen 2021. Het staat allemaal op de website van de IDA, de BDA en op onze eigen site onder de rubriek Racing.

Laten we hopen dat het virus zich heeft gemuteerd tot een mak schaap en mee kan gaan liften in de griepprik. Helaas ziet het daar nu nog niet naar uit….dus voorzichtigheid blijft geboden, vooral voor de ouderen onder ons met een medisch dingetje……

Wat dan ook : Happy sailing voor de rest van het jaar !